Thaci očekuje formiranje vojske Kosova do kraja godine: "Kosovski Srbi će to pokušati spriječiti"

Thaci očekuje formiranje vojske Kosova do kraja godine: "Kosovski Srbi će to pokušati spriječiti"
Foto: FAH
 
KOSOVSKI predsjednik Hashim Thaci poručio je da će Kosovo do kraja godine imati vojsku, objavili su u subotu beogradski elektronički mediji pozivajući se na Radio televiziju Kosova.
 
Thaci je rekao da u formiranju kosovske vojske očekuje snažnu potporu i suradnju SAD-a i NATO-a, uključujući i promjene Ustava Kosova kao neophodan preduvjet. 
 
"Vojska će biti uspostavljena ove godine u suradnji s NATO-om i Sjedinjenim Državama, a Ured predsjednika (Kosova) vodit će ovaj proces u suradnji s novim ministrom. Izgradit ćemo moderne, multinacionalne, profesionalne i sigurne izglede za članstvo u NATO-u", izjavio je Thaci u intervjuu za Radio televiziju Kosova.
 
"Zastupnici kosovskih Srba pokušat će spriječiti formiranje vojske"
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ustav Kosova predviđa da je za formiranje kosovske vojske, osim većinskih glasova, neophodna i dvotrećinska potpora manjinskih zastupnika u Skupštini Kosova, što je dosad bila glavna zapreka osnivanju kosovske vojske.
 
Dio manjinskih zastupnika čini i Srpska lista, koja je svojim glasovima stala uz novoizabranog premijera Ramusha Haradinaja, a njezin ulazak u kosovsku vladu podržao je i srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić.
 
"Definitivno očekujem da vojska bude formirana do kraja ove godine. Imamo mogućnost ustavnih promjena i snažnu podršku da se to dogodi", rekao je Thaci.
 
Prema tvrdnjama vlasti u Beogradu, koje službeno podupiru Srpsku listu, jedan od ciljeva zastupnika kosovskih Srba bit će sprečavanje, do sada više puta najavljivanog, formiranja vojske Kosova. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara