The Economist: Hrvatska će 2010. postati članica EU

UGLEDNI The Economist u novom broju donosi članak pod naslovom "Gubi li Europska unija volju za proširenjem?", u kojem autor teksta analizira moguće postupke proširenja EU na zemlje kandidatkinje, a zanimljivo je da tjednik predviđa ulazak Hrvatske u EU tek 2010. godine.

Hrvatska bi prema "Economistu" u Uniju ušla dvije do tri godine nakon priključenja Rumunjske i Bugarske, ali znatno prije Turske. U dijelu teksta o Hrvatskoj naglašava se da je RH jedina zemlja obuhvaćena procesom stabilizacije i pridruživanja koja ima šanse uskoro započeti pregovore.

Međutim, Economist napominje kako je glavni preduvjet početka pregovora uhićenje generala Ante Gotovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ironija je da EU gubi volju za daljnjim širenjem u vrijeme kada je proširenje postalo najpopularniji i najuspješniji instrument za promjenu režima u europskoj povijesti. Unija zapravo ne želi više novih članica, s mogućim izuzetkom Hrvatske, dijelom i zato što Hrvatska ima prelijepu obalu." - stoji u tekstu.

The Economist ne daje dobre prognoze za ulazak SiCG u Uniju. U prilog ovim prognozama ide neriješeni status Kosova, kao i zategnuti odnosi između Crne Gore i Srbije, te činjenica da je većina zemalja u regiji i dalje u neredu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara