The Telegraph: Kako prevariti Ministarstvo pravosuđa i kupiti nekretninu u Hrvatskoj

U VELIKOJ reportaži britanskog Telegrapha savjetuje se kako je trenutno najbolje kupiti nekretninu u Hrvatskoj, a dijele i savjete kako izbjeći Ministarstvo pravosuđa od kojeg morate dobiti dozvolu za kupnju nekretnine, ako ste strani državljanin. 

Kao važnu preporuku Britanci navode kako će Hrvatska gotovo sasvim sigurno od 2011. godine postati članica Europske unije, a također autor teksta Phil Mcneill navodi i podatke "The World Travel & Tourism Council" koji predviđaju kako će Hrvatska za deset godina biti među top pet turističkih destinacija.

"U 11. stoljeću na dubrovačkom otoku Šipanu živjelo je 11 tisuća ljudi, a danas ih je svega 500", počinje svoju veliku reportažu novinar Mcneill, koji doduše krivo kaže, kako je u to vrijeme Dubrovnik bio dio Bizantskog carstva.

Od Londona do Šipana četiri sata

Uglavnom, u bogatom ilustriranom tekstu, Britance se poziva ne samo da posjete hrvatske otoke tijekom turističke sezone, nego je tekst svojevrsna preporuka da se na otocima kupe nekretnine.

Tako za Šipan kažu kako je od Londona do tog otoka potrebno svega četiri sata. Dva sata su rezervirana za avionski let, taksi prijevoz do luke, te 40-minutni izlet katamaranom i eto vas na otoku. Naravno, predlaže autor teksta, sve je puno bolje kada imate vlastiti prijevoz - jahtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Možete se kvalitetno družiti, ali opet ste i neovisni jer ovo je mali otok, sa svega dva sela, ali ima jak identitet", kaže za Telegraph 63-godišnji fizioterapeut Steve Latham, koji je u desetogodišnjoj vezi s 56-godišnjom Teom Batinić, a na Šipan je došao sa svojom jahtom, upoznao Teu - i ostao. Nedavno je i kupio 400 godina staru kuću na Šipanu.

Osnujte tvrtku

No, zanimljivo je kako Telegraph savjetuje eventualne kupce nekretnina na Šipanu kako graditi i kupovati. Naime, kažu kako strani kupci moraju imati posebno dozvolu Ministarstva pravosuđa, a koja se u prosjeku čeka dvije godine, ali predlažu i rješenje. "Možete kupiti nekretninu osnivajući tvrtku u Hrvatskoj i to za cijenu od 500 eura, jer tako izbjegavate čekanje na dozvolu. Mnogi agenti koji prodaju nekretnine, pomoći će vam osnovati tvrtku u Hrvatskoj i to za proviziju", savjetuje Telegraph.

Ogorčenost Hrvata na strane kupce je razumljiva

Također osim Šipana, savjetuje se i kupnja nekretnina u staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku. "U zemlji gdje je prosječna godišnja plaća oko 7 tisuća funti, domaći ljudi ne mogu si priuštiti kupnju nekretnina u centru Dubrovnika, no zato vi možete", savjetuje Mandy-Jo Walter iz Yorkshierea, zaposlenica jedne agencije za prodaju nekretnina, dodajući kako je sasvim razumljivo zašto su Hrvati ogorčeni na strane kupce.

Tekst završava zaključkom kako kupnjom nekretnina u Hrvatskoj nećete dobiti samo kvalitetan i lijepi dom, već ćete svojim ulaganjem omogućiti rekonstrukciju povijesnog odredišta, a i pomoći ekonomiji Hrvatske.     

I.Ć.
Foto: Arhiva
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara