Theresa May nakon Brexita želi prijelazno razdoblje od dvije godine

Theresa May nakon Brexita želi prijelazno razdoblje od dvije godine

Foto:

BRITANSKA premijerka Theresa May predložila je u govoru u Firenzi prijelazno razdoblje od otprilike dvije godina nakon Brexita, prenose europski mediji.

May je u govoru održanom u crkvi Santa Maria Novella iz 1340. godine iznijela svoj plan za buduće odnose s Europskom unijom nakon Brexita u nadi da će time dati zamah pregovorima o razdruživanju.

May je predložila "implementacijsko razdoblje" od otprilike dvije godine nakon Brexita u kojem bi vrijedila "postojeća struktura europskih pravila i odredbi", kako prenosi Politico.

May tvrdi kako je u pregovorima postignut napredak

May je također isključila članstvo u Europskom gospodarskom prostoru (EEA) ili sporazum o slobodnoj trgovini kakav je Unija sklopila s Kanadom (CETA) kao modele za odnose s Unijom nakon Brexita.

Model Europskog gospodarskog prostora značio bi da bi Britanija morala poštivati pravila bez ikakve "demokratske kontrole" nad pravilima zajedničkog europskog tržišta, dok sporazum o slobodnoj trgovini ne bi išao dovoljno daleko, kazala je.

May je kazala kako su pregovori o Brexitu do sada bili u nekim dijelovima teški, ali da je postignut napredak.

"Završili smo tri kruga pregovora i premda su ti pregovori ponekad bili teški, očito je da smo zahvaljujući profesionalizmu i marljivosti (pregovarača) Davida Davisa i Michela Barniera postigli konkretan napredak u puno važnih pitanja", kazala je, kako prenosi Reuters.

"Ujedinjeno Kraljevstvo nikada se u Europskoj uniji nije posve osjećalo kao kod kuće"

Predložila je također sklapanje novog sporazuma o sigurnosnoj suradnji s EU-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naša predanost obrani i promicanju naših zajedničkih vrijednosti nije ništa manja. Naša odlučnost da branimo stabilnost, sigurnost i prosperitet naših europskih susjeda i prijatelja ostaje i dalje čvrsta", kazala je, prenosi Reuters.

Objašnjavajući razloge Brexita, May je kazala da se Britanija nikada nije osjećala dobro u Europskoj uniji.

"Tijekom cijelog svojeg članstva, Ujedinjeno Kraljevstvo nikada se u Europskoj uniji nije posve osjećalo kao kod kuće", kazala je.

"I, možda zbog naše povijesti i zemljopisnog položaja, nikada nismo osjećali da je Europska unija integralni dio naše nacionalne priče, kao što je to za mnoge druge u Europi. To je stvar izbora."

Velika Britanija želi biti velik prijatelj Europskoj uniji

"Duboko udruživanje suvereniteta što je ključna značajka Europske unije omogućuje nezapamćeno duboku suradnju koja donosi koristi ali i znači da zemlje kada su u manjini moraju ponekad prihvatiti odluke koje ne žele, koje se čak odnose na domaća pitanja bez tržišnih implikacija izvan njihovih granica."

Naglasila je, međutim, kako Velika Britanija želi biti velik prijatelj Europskoj uniji i poručila da neće blokirati reforme. Također je obećala da će Britanija ispoštovati svoje financijske obveze prema EU, te poručila građanima Unije: "Želimo da ostanete".

May je kazala kako s optimizmom gleda na budućnost svoje zemlje.

"Britanski narod odlučio je napustiti EU i biti globalna nacija koja slobodno trguje i sama određuje kojim će putem ići u svijetu. Za mnoge, to je uzbudljivo vrijeme puno obećanja. Za druge je zabrinjavajuće. Ja gledam naprijed s optimizmom", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara