Thompson "osudio zločine u Jasenovcu i Bleiburgu"

"KAO ČOVJEK, vjernik, katolik i domoljub osuđujem svaki zločin, ma tko ga počinio i gdje – u Jasenovcu, Bleiburgu ili negdje drugdje", izjavio je Marko Perković Thompson ističući kako nije autor pjesme "Jasenovac i Gradiška".

Thompson se prvi puta u medijima, u razgovoru za Večernji list osvrnuo na aferu u kojoj se našao nakon što je Index.hr otkrio pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" u njegovoj izvedbi. Veličanje ustaških zločina i širenje mržnje osudili su gotovo svi mediji, a prije nekoliko dana od Thompsona se ogradila i Katolička crkva.

Donedavno najpopularniji hrvatski pjevač smatra kao je sve što se dogodilo u posljednjih mjesec dana imalo za namjeru "iskriviti sliku o njemu i nametnuti mu veliku krivnju". Pita se z"ašto je pjesma, koja se pjevala prije više godina, izvučena baš sad, i tko ju je i s kojom namjerom snimio".

Perković ističe da on nije autor pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara" te da joj nikada nije pridodavao svoje stihove, niti je ona ikada bila dio njegovih službenih koncerata (snimka koju smo objavili napravljena je na njegovom koncertu u Osijeku 2002. - op.a.).

Dodaje kako su u vrijeme Domovinskog rata neke pjesme služile kao sredstvo izražavanja bunta, otpora i zastrašivanje neprijatelja, što je, kako smatra, "sastavni dio svakog rata".

"U mojim pjesmama nema mržnje", kaže Thompson dodajući kako on u svojim stihovima "poziva na ljubav prema Bogu, obitelji i Domovini" te izražavaju njegove stavove i ocrtavaju ga kao osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit bi li ga puno stajalo da se ispriča što je pjevao "Jasenovac i Gradišku", Thompson je zaobišao odgovor te rekao samo kako "govori realno a ne ono što bi bilo dobro za njega".

Na pitanje zašto se nikada nije javno ogradio od ustaških simbola na svojim koncertima, hrvatska pjevačka zvijezda odgovara da to, koliko mu je poznato, zakonom nije zabranjeno te da ne želi odlučivati što netko drugi smije a što ne.

Iznoseći svoj stav prema ustaškom pokretu Thompson kaže da on "kao čovjek, vjernik, katolik i domoljub osuđuje svaki zločin, ma tko ga počinio i gdje". Ističe da on razlikuje ustaški pokret i ustaške zločine, jer bi izjednačavanje povrijedilo neke ljude koji su pripadali pokretu ali nikada nisu počinili zločine.

Pozdrav "Za dom spremni" za Thompsona je nenasilan jer "izražava plemenitu namjeru da brani svoj dom". Smatra da bi povjesničari trebali objasniti hrvatskoj javnosti da to nije ustaški pozdrav, jer je stariji od NDH.

Thompson vjeruje da ga Crkva ne napada jer to nije u njezinoj naravi, već da se radi "samo o pojedincima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara