"Thompsonova parola ´Za Dom´ ima zločinačko značenje"

"ZABRINUTI smo zbog izražene nespremnosti Thompsona i organizatora da na koncertu ne dođe do uzvikivanja političke parole 'Za dom spremni' koja se spominje u sklopu pjesme 'Čavoglave'. Tu parolu, slično nekim drugim porukama koje opetovano ističe Thompson, nije moguće lišiti njenog dominantnog profašističkog i zločinačkog značenja", stoji u otvorenom pismu Hrvatskog helsinškog odbora, koji se tako pridružio nezadovoljstvu nekih nevladinih organizacija.

HHO otvorenim pismom prosvjeduje protiv održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona na središnjem zagrebačkom trgu, a u sklopu Dana branitelja Grada Zagreba.

HHO se unaprijed ogradio govoreći kako smisao njihova protesta nije zabranjivati nastupe Thompsona i  "drugih izvođača koji izazivaju mučne prijepore u javnosti", već je u ovom slučaju riječ o neprimjerenosti načina organiziranja koncerta te nekih njegovih sadržaja. Jedna od neprimjerenosti svakako je okolnost da se koncert održi na središnjem trgu glavnog grada Hrvatske.

"Taj trg je od vrhunske simbolične i društvene važnosti trebao bi biti prostor okupljanja ljudi različitih opredjeljenja i svjetonazora te promicanja vrijednosti tolerancije i demokracije, a nipošto mjesto isticanja isključivih poruka koje razdvajaju ljude te produbljuju kod nas ionako teške povijesne i ideološke podjele", stoji također u pismu HHO-a, koji upozorava na činjenicu kako će troškove održavanja tog koncerta na osnovu pokroviteljstva Grada Zagreba platiti svi građani Zagreba.

Među njima, stoji u poruci HHO-a, sasvim je izvjesno da će biti puno onih koji se ne slažu s nekim porukama Thompsona.
 
Na kraju otvorenog pisma HHO zaključuje kako je apel da se na koncert ne donose fašistička i druga ekstremistička obilježja, dobrodošao ali je nedostatan.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara