T-Hrvatski Telekom uložio 2,5 milijuna kuna u očuvanje hrvatske kulturne baštine

T-Hrvatski Telekom uložio 2,5 milijuna kuna u očuvanje hrvatske kulturne baštine

T- HRVATSKI TELEKOM i predstavnici pet hrvatskih institucija koje brinu o vrijednoj hrvatskoj kulturnoj ostavštini na današnjoj su konferenciji za medije, održanoj u plesnoj dvorani palače Babočaj Gvozdanović na zagrebačkom Gornjem gradu, potpisali ugovore o ulaganju u hrvatsku kulturnu baštinu vrijedne ukupno 2,5 milijuna kuna.

Sponzorstvo očuvanja kulturne baštine od strane T-Hrvatskog Telekoma uključuje obnovu, sanaciju i restauraciju pet vrijednih zbirki umjetnina, od kojih su neke stare i više stoljeća. Projektom pod zajedničkim nazivom "Kultura.HR" T-HT će tijekom 2005. godine omogućiti fizičku obnovu vrijednih hrvatskih zbirki, a pored toga osigurat će da svaki od pojedinih projekata bude na odgovarajući način prisutan i na internetskom prostoru.

Današnjim potpisivanjem ugovora s predstavnicima institucija koje se godinama brinu o ovoj dragocjenoj hrvatskoj ostavštini, T-HT se obvezao na ulaganje ukupno vrijedno 2,5 milijuna kuna.  Financijska će se sredstva raspodijeliti na sljedeći način:

-Zbirka Hrvatskih slikarica 19.st, iz donacije dr.Josipa Kovačića., Muzej grada Zagreba: 1.000.000 kn

-Zbirka Gvozdanović, Muzej za umjetnost i obrt: 500.000 kn 

-Mali atelje galerije Meštrović u Splitu, Fondacija Meštrović: 500.000 kn

-Knjižnica Franjevačkog samostana Sv. Filip i Jakov u Vukovaru: 300.000 kn.

 -Restauriranje umjetnina Gradskog muzeja Vukovara: 200.000 kn.

Ispred T-HT-a ugovore je potpisao Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-Hrvatskog Telekoma i glavni operativni direktor, a ispred institucija koje brinu o ostavštini potpisnici su bili: Igor Maroević, direktor Fundacije Ivana Meštrovića, Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja Grada Zagreba, Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar te Zlatko Špehar, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

U potpisivanju ugovora s Muzejom grada Zagreba sudjelovala je gradonačelnica Vlasta Pavić, ispred Grada Zagreba. Grad Zagreb osigurava prostor u kojem će biti izložena zbirka hrvatskih slikarica 19. stoljeća, a koji će biti uređen sredstvima iz T-HT-ovog projekta Kultura.HR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstvena zbirka od ukupno 1045 umjetnina, radova hrvatskih slikarica 19. stoljeća, javnosti će biti dostupna nakon što se prostor zgrade u kojoj se sada nalazi, u potpunosti preuredi, izolira i zaštiti od vanjskih utjecaja koji bi je mogli oštetiti. Nadzor radova vodit će Muzej grada Zagreba, u čije je ime ugovor potpisao njegov ravnatelj Vinko Ivić.

Donacijom ove vrijedne zbirke dr. Kovačića i njegovom neumornom radu u posljednjih 50 godina, hrvatska je povijest umjetnosti dobila rijedak segment kulturne baštine, do tada nepoznate i neistražene opuse hrvatskih slikarica. Zahvaljujući sredstvima T-HTa ona bi uskoro mogla postati dostupna hrvatskoj javnosti.

Cjelokupna investicija kojom bi se u potpunosti obnovila Zbirka Gvozdanović i kao takva mogla otvoriti i pokazati javnosti sastoji se od niza građevinsko – obrtničkih i restauratorskih radova: sanacija pročelja, sanacija vrtne arhitekture i dvorišta, radovi u unutrašnjosti palače (obrtnički i restauratorski radovi, izrada instalacija). Pola milijuna kuna donacije T-HT-a pokrit će prvu fazu radova, odnosno radove na instalacijama (elektroinstalacije, protuprovala, vatrodojava, vodovod i kanalizacija, plinsko centralno grijanje). Zbirka je predana na upravljanje Muzeju za umjetnost i obrt, a ugovor je u ime Muzeja potpisao njegov ravnatelj, gospodin Miroslav Gašparović.

Galerija Ivana Meštrovića u Splitu koja danas broji gotovo 1000 umjetničkih djela našeg velikog kipara te niz njegovih osobnih predmeta (od namještaja do fotografija i pisama) dobivenih će pola milijuna kuna u potpunosti uložiti u sanaciju vlažnih vanjskih i unutarnjih zidova Malog ateljea kako bi se atelje doveo u izložbenu funkciju i otvorio javnosti. Ugovor o sponzorstvu potpisao je direktor Fundacije Ivana Meštrovića, gospodin Igor Maroević.

U ime Franjevačkog samostana Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru ugovor je potpisao samostanski gvardijan Fra Zlatko Špehar, ujedno i voditelj poznate samostanske knjižnice koja broji više desetaka tisuća starih i rijetkih knjiga nastalih u periodu od 15. do 19. stoljeća, Iznosom od 300.000. kuna, knjižnični prostor će se urediti i opremiti potrebnim policama i sigurnosnim uređajima vatrodojave, ali i nabaviti potrebne trezore. Sada osiguranim sredstvima pristupit će se početku restauracije najvrjednijih knjiga.

Gradski muzej Vukovar, smješten u baroknom dvorcu Eltz jedan je od kulturnih objekata koji je tijekom Domovinskog rata pretrpio najveća i najteža razaranja. Dobivena će sredstva uložiti u obnovu dijela kulturnih dobara Republike Hrvatske vraćenih nakon više od deset godina iz neprikladnih uvjeta pohrane i otuđenja iz Srbije i Crne Gore, gdje su dospjele tijekom Domovinskog rata 1991. godine. U ime Gradskog muzeja Vukovar, ugovor je potpisala ravnateljica muzeja, prof. Ružica Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara