T-HT neće povući ponudu stimulativnih otpremnina

PREDSJEDNIK Uprave Hrvatskog telekoma (THT) Ivica Mudrinić odgovorio je danas predsjedniku Republičkog sindikata radnika HPT-a Jadranku Veharu da THT ne prihvaća sindikalni zahtjev za povlačenjem stimulativnih otpremnina koje su ponuđene zaposlenicima.

Mudrinić u pismu ističe kako nema jamstava da će T-HT slične otpremnine moći ponovno osigurati u budućnosti, a povlačenje ponuđenih bilo bi neodgovorno prema velikom broju zaposlenika koji su ih prihvatili.

Podsjeća da minimalna otpremnina iznosi 270 tisuća kuna bruto, a maksimalna 370 tisuća kuna bruto, i najbolja je koju neka tvrtka u Hrvatskoj može ponuditi.

"Odlučno odbijamo kvalifikacije da su zaposlenici T-HT-a izloženi bilo kakvom, kako kažete, psihičkom pritisku u vezi otpremnina. U našoj je komunikaciji potpuno transparentno i nedvojbeno bilo rečeno da je riječ o dragovoljnom odabiru radnika te da je ponuda otvorena za sve radnike T-HT-a", ističe se u pismu čelniku sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mudrinić ga ujedno podsjeća da je program otpremnina, prije nego je ponuđen radnicima, predstavljen sindikatima.

Mudrinić ističe da se T-HT nalazi pri dnu međunarodne ljestvice po glavnim pokazateljima učinka tj. prema broju linija po radniku i prihodu po radniku, pa je radi zadržavanja tržišne pozicije kompanije nužno smanjenje broja zaposlenih.

Proces koji prolazi T-HT nije hrvatska specifičnosti pa će tako Slovak Telekom do kraja 2006. broj zaposlenih smanjiti sa 6.727 na 2.700, a mađarski telekom operater Matav u istom razdoblju s 8.096 na 5.500 radnika.

U Slovačkoj i Mađarskoj tada će na jednog zaposlenog dolaziti 500-tinjak linija. Kod većine europskih telekom operatera ta je brojka danas iznad 400, a u T-HT-u na jednog zaposlenog trenutno dolaze 202 linije.

S obzirom da se na hrvatskom tržištu pojavio drugi operater fiksne telefonije, a treći je najavio svoje ambicije, bilo bi neodgovorno da se Uprava T-HT-a ponaša kao da se ništa ne događa, ističe Mudrinić te poziva sindikalce na nastavak dijaloga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara