T-HT: Nema kočenja liberalizacije tržišta, pregovori idući tjedan

T-HT IDUĆI tjedan namjerava svim operatorima dostaviti prijedlog ugovora te se nada da će svi operatori uskoro potpisati ugovore nakon čega će proces izdvajanja pojedinačnih lokalnih petlji početi funkcionirati.

S obzirom da je T-HT obvezan u roku od trideset dana od davanja zahtjeva operatora sklopiti ugovor o najmu izdvojene lokalne petlje. Priopćenjem tvrke potvrđuju da u svojim obvezama prema Portusu kasne dvadeset dana, ali s obzirom na složenost usluge smatraju da je kašnjenje neznatno te da ono neće utjecati na proces liberalizacije. Poziv na sankcioniranje T-HT-a drže sasvim neopravdanima, osobito što se tiče zahtjeva Portusa da se T-HTu onemogući pružanje ADSL usluga.

"Pristup izdvojenoj lokalnoj petlji, tj. raspetljavanje lokalne petlje (LLU – local loop unbundling) je proces koji u Hrvatskoj traje tek nekoliko mjeseci, a na drugim, liberaliziranim telekom tržištima, npr. u zemljama Zapadne Europe, trajao je i po nekoliko godina. Raspetljavanje lokalne petlje za nove operatore je proces kojim se svaka pretplatnička parica s lokacije T-HT-a mora spojiti na infrastrukturu novog operatora. Riječ je o tehnološki izuzetno zahtjevnom procesu na više od  2000 potencijalnih lokacija, na kojima bi moglo doći do izdvajanja. U procesu liberalizacije tržišta ovo je najsloženija usluga za koju je potrebno predvidjeti tehnološki, pravni i komercijalni okvir"- objašnjavaju u priopćenju tvrtke.

Navode da je proces raspetljavanja lokalne petlje povezan i s uslugom prijenosa broja, no i s dodatnim uslugama izvan telekomunikacijskog spektra, poput  definiranja kolokacijskog prostora, klimatizacije, električne energije, sigurnosti ulaska u objekt. 
 
"Za sada je pet novih operatora T-HT-u uputilo zahtjev za najam izdvojenog pristupa lokalnoj petlji i T-HT poduzima najveće napore i u tu svrhu je angažirao sve dostupne resurse kako bi se postupak pregovora i sklapanja ugovora proveo u što kraćem roku. U ovom postupku T-HT tretira sve nove operatore potpuno ravnopravno", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
U T-HT-u podsjećaju da su od Portusa (H1) primili zahtjev za  početak pregovora o pružanju usluge pristupa izdvojenoj lokalnoj petlji  5. prosinca 2005., dok je T-HT započeo sastanke sa svim operatorima prošlog tjedna. Portusov zahtjev drže u potpunosti neosnovanim i štetnim, pogotovo u odnosu na krajnje korisnike, tim više što je preko T-HT-a već dulje vrijeme omogućeno drugim operatorima da krajnjim korisnicima pružaju pristup internetu putem ADSL-a.

Portus je Agenciji za telekomunikacije uputio oštar pismeni prosvjed zbog nemogućnosti primjene Pravilnika o raspetljavanju lokalne petlje i neravnopravnih uvjeta tržišnog poslovanja. Zatražili su da se T-HT-u onemogući daljnja prodaja svih usluga koje se temelje na ADSL tehnologiji, sve dok se ne počnu poštovati važeći propisi i dok se ne otklone diskriminirajući tržišni uvjeti. Od Agencije za telekomunikacije zatražili su hitan sastanak, na kojem bo se razmotrilai novonastala situacija.

H1 je pozvao relevantne institucije da učine sve kako "bi na hrvatskom telekom tržištu konačno zavladala zdrava tržišna utakmica, u skladu s europskim standardima, jer će u protivnom novi operatori, kao i građani i dalje biti taoci premoćnog položaja T- HT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara