T-HT u pokušaju da zadrži korisnike smanjio kvartalnu dobit za 3,8 posto

HRVATSKI Telekom danas je na Zagrebačkoj burzi objavio rezultate poslovanja za prvo tromjesečje 2008. godine koji su pokazali pad od 3,8 posto.

Ukupni konsolidirani prihodi T-HT-a povećani su za 2,5 posto i iznose 2,03 milijarde kuna što je neznatno više od 1,99 milijardi koliko je bilo zabilježeno godinu ranije. Ukupan porast prihoda, većinom je posljedica rasta mobilne telefonije i internetskih usluga, a u manjoj mjeri i veleprodajnih usluga, stoji u izvješću. No, očekivani pad prihoda u fiksnoj telefoniji ipak je bio uspješno neutraliziran rastom mobilne telefonije.

Dobit prije odbitka (rashodnih) kamata, poreza na dobit i troškova amortizacije (EBITDA) iznosi 927 milijuna kuna, odnosno pala je za 5,5 posto ponajviše zbog ulaganja u modernizaciju modema i terminala nepokretne mreže kako bi usluga za širokopojasnom mrežom i IPTV-em bila zadovoljena.

U prilog padu dobiti, također idu povećani troškovi stjecanja novih te zadržavanje postojećih korisnika u T-Mobileu i T-Com-u. Neto dobit prvog tromjesečja iznosi 548 milijuna kuna što je pak za 3,8 posto manje nego što je to bilo prethodne godine. Zasebno gledano, T-Mobile je povećao svoj prihod za 5,3 posto te sada iznosi 935 milijuna kuna, a može se pohvaliti rastom korisnika za 11,9 posto što čini veliku mobilnu obitelj od 2.453,141 korisnika, dok je T-Com zabilježio prihod od 1,28 milijardi kuna što je gotovo jednako rezultatu istog tromjesečja 2007. godine.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara