TI: 44 posto hrvatskih građana vjeruje u smanjene korupcije

OPTIMISTIČKIM uvjerenjem da bi se korupcija mogla smanjiti hrvatski građani približili su se onima u razvijenim zapadnim zemljama, dok uvjerenje da korupcija značajno utječe na poslovno okruženje dijele s građanima nerazvijenih zemlja.

Pokazuju to danas predstavljeni rezultati Globalnog korupcijskog barometra, najnovijeg istraživanja Transparency International (TI) pod nazivom "Glas naroda" koje je provedeno u 47 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Na šest pitanja o korupciji odgovaralo je 500 hrvatskih građana i po mišljenju najvećeg broja ispitanika korupciju treba najprije iskorijeniti u zdravstvu (22,5 posto), zatim u sudstvu (21,6) , političkim strankama (18,6 ), javnoj upravi koja izdaje brojne dozvole (12,9), policiji (4,9) i carini (O,4).

Hrvatskih građani za razliku od onih u zapadnim zemljama smatraju da korupcija ne utječe značajno na njihov privatni život. Naime, 45 posto smatra da ona ne utječe značajno na obiteljske prilike, 30 posto odgovorilo je da "donekle značajno" utječe, a 24 posto smatra da utječe "vrlo značajno".

U znatno višem postotku nego na zapadu hrvatskih građani, njih 69,5 posto smatra, međutim, da korupcija vrlo značajno utječe na poslovno okruženje, a takvo je mišljenje karakteristično za građane nerazvijenih zemlja.

Kao i u zapadnim zemljama hrvatski građani dijele optimistička očekivanja da se korupcija može smanjiti u iduće tri godine - 34,6 posto očekuje malo, a 9,2 posto značajno smanjenje.

U gotovo svim zemljama politika je istaknuta kao najplodnije tlo za korupciju, a čak 66 posto hrvatskih građana smatra da korupcija vrlo značajno utječe na politički život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Političke stranke najvećim izvorom korupcije smatraju građani u 33 zemlje obuhvaćene istraživanjem, osobito u Argentini i Japanu.

Stranke su se u Hrvatskoj našle na trećem mjestu po korumpiranosti, a prednjače sudstvo i zdravstvo.

Na sudove kao najveći izvor korupcije ukazao je svaki sedmi ispitanik širom svijeta.

Više od polovice hrvatskih građana smatra da korupcija vrlo značajno utječe na vrijednosti u društvu.

"To se stajalište, kao i niz drugih podatka, podudara s mišljenjima građana koje je TI Hrvatska (TIH) prikupio u protekla tri mjeseca na otvorenom telefonu", rekao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

Član vodstva TIH-a Josip Kregar izvijestio je da je Centrala IT-a pozvala vlade svih država da radi suzbijanja korumpiranosti političara odrede jasna pravila za financiranje stranaka, osobito izbornih kampanja, spriječe sukob interesa i onemoguće pozivanje dužnosnika na imunitet kada postoji sumnja da su počinili koruptivno kazneno djelo.

TIH je najavio da će u rujnu biti poznati rezultati istraživanja o indeksu korupcije koji se dobiva prikupljanjem mišljenja uglavnom poslovnih ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara