TIH: Pritisak na pravosuđe dovodi u pitanje rad sudova i povećava mogućnost korupcije

UDRUGA Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenila je danas da bilo kakav pritisak na sud, bez obzira radi li se o objavljivanju tajnih dokumenata ili plaćenih oglasa u medijima dovodi u pitanje objektivnost pravosudne vlasti i povećava mogućnost za pojavu korupcije.

"Ovakav pritisak je naročito dvojben kada se javnosti prezentira samo dio informacija relevantnih za neki slučaj i tako dovode u pitanje odluke suda, a da pri tome nisu na raspolaganju svi podaci koje je sud razmatrao pri donošenju neke odluke", smatra TIH, dodajući kako se na taj način može stvoriti dojam da pravosuđe djeluje pristrano.

Smatraju da objavljivanje transkripata snimljenih razgovora osoba osumnjičenih za nezakonito trgovanje dionicama ili plaćenog oglasa u koje se objavljuju podaci o sudskom sporu oko jednog zemljišta u Zagrebu nesumljivo utječu na javno mnijenje i dovode u pitanje opravdanost sudskih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pravo medija na objavu materijala do kojih su došli ili plaćenih oglasa je neupitno, a isto tako je neupitna i potreba utvrđivanja osoba odgovornih za curenje povjerljivih informacija u javnost", kaže se u priopćenju TIH-a.

U toj udruzi podsjećaju da je neovisno i djelotvorno pravosuđe jedan od temelja za suzbijanje korupcije i daljnji napredak društva, te ističu kako je preduvijet da se problemi u djelovanju pravosuđa uklone povećanje razine transparentnosti cijelog sustava, koje će svim građanima omogućiti pristup do sudskih presuda.

(Hina) pp/xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara