TIH zatražio bolju kontrolu novca, financiranja kampanja

TIH zatražio bolju kontrolu novca, financiranja kampanja

Foto: Hina

TRANSPARENCY International Hrvatska (TIH) ukazao je, u povodu obvezne predaje financijskih izvješća Državnom izbornom povjerenstvu sedam dana prije parlamentarnih izbora, na potrebu boljeg reguliranja tijekova novca i financiranja izbornih kampanja i promidžbe svih kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ali i onih koji su zaduženi za provođenje izbornog postupka.

"Iako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe unaprijedio  transparentnost financiranja u odnosu na ranija razdoblja ovom prilikom ukazujemo na to da je odgovorno raspolaganje novcem jedna od najvažnijih uloga koju imaju odgovorni nositelji javne vlasti, budući zastupnici u parlamentu i obnašatelji  izvršne vlasti", stoji u priopćenju predsjednice TIH-a Davorke Budimir.

Tri kontrolna instrumenta

TIH traži i da se financiranje politike unaprijedi trima kontrolnim instrumentima – da se transparentno reguliraju financijska prava i obveze političkih stranaka koje na izbor izlaze u koalicijama, jer bi se na taj način vidjelo i financijsko učešće svih koalicijskih aktera; da se obvezni obrasci koji prate financiranje, poput obrasca o donacijama ili rashodima kampanje,  ispunjavaju elektronski u zajedničku bazu podataka; te da se naknade članovima izbornih povjerenstava, članovima biračkih odbora i članovima Etičkog povjerenstva reguliraju prije početka izbornog procesa, jer za ovogodišnje izbore te naknade još uvijek nisu određene iako je izborni proces u tijeku. Pravila koja vrijede za kandidate moraju vrijediti i za kontrolore izbornog postupka, smatra TIH.

"U prethodnim parlamentarnim izborima 2011. godine 22 posto političkih stranaka nije dostavilo konačno financijsko izvješće, a čak njih 19 posto nije ga javno objavilo iako je to bilo dužno učiniti. Također, 29 posto političkih stranaka koje su tada sudjelovale u izbornom procesu nisu imale troškove izbornog postupka, odnosno njihovi prihodi i rashodi bili su nula kuna. Što se tiče nacionalnih manjina 29 posto kandidata nije dostavilo izvješće, 34 posto nije objavilo konačno izvješće o financiranju", poručila je Budimir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara