"Tiha noć" - Austrijska božićna pjesma koja je osvojila svijet

NA SAM Badnjak, 24. prosinca, tisuće turista ponovno će doći u Oberndorf u blizini Salzburga, gdje je prije 185 godina skladana najpoznatija božićna pjesma na svijetu "Tiha noć".

Prevedena na 330 jezika, austrijska božićna pjesma nastala je zahvaljujući kvaru starih crkvenih orgulja u tom mjestašcu sa 6000 stanovnika.

Dva dana prije Božića 1818. godine pokvarile su se stare orgulje u crkvi sv. Nikole, matičnoj crkvi pomoćnog župnika Josepha Mohra.

Da ne bi razočarao lađare u regiji rijeke Salzach, mladi je svećenik zamolio svojeg prijatelja Franza Xavera Grubera, učitelja i orguljaša iz susjednog sela Arnsdorfa, da sklada melodiju za božićni tekst koji je sam sastavio dvije godine ranije.

Na polnoćki 24. prosinca tenor Joseph Morh, koji je svirao gitaru, i bas Gruber, prvi su puta zajedno otpjevali na njemačkom jeziku "Tihu noć".

U to su vrijeme svi tekstovi bili na latinskom, no prema Mohrovu mišljenju, trebalo je sastaviti jednostavan i razumljiv tekst za stotine lađara i seljaka koji su tradicionalno dolazili na polnoćku na Badnjak.

Nekoliko godina kasnije, 1831., skupina tirolskih pjevača saznaje za božićnu pjesmu i uvrštava je u repertoar za putovanje u Prusku.

Nakon toga pjesma je otputovala i u New York, gdje ju je 1839. pred spomenikom Hamilton izvela druga skupina tirolskih pjevača, dok su svo to vrijeme autori i podrijetlo same pjesme ostali nepoznati.

Tridesetšest godina kasnije, pruski kraljevski dvor obratio se župi sv. Petra u Salzburgu u potrazi za podrijetlom rukopisa pjesme.

Na opće iznenađenje, župnik je odgovorio da su autori pjesme Mohr i Gruber, preminuli 1848., odnosno 1863., a ne austrijski skladatelj Michael Haydn kako se mislilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas je sveprisutna uspomena na autore u Oberndorfu gdje je 1937. na jednom brežuljku sagrađena kapelica nazvana "Tiha noć", u kojoj su na vitrajima izrađeni portreti Mohra i Grubera.

Kapelica je sagrađena na mjestu gdje je nekada bila crkva sv. Nikole, uništena u velikim poplavama 1913. godine.

Kapelica danas predstavlja turističku atrakciju koju godišnje posjeti 150.000 turista zahvaljujući kojima zajednica ostvari zaradu od 100.000 eura.

Točno preko puta kapelice nalazi se maleni poštanski ured u kojem svakoga prosinca sve pošiljke dobivaju posebni pečat s prvim notama slavne božićne pjesme.

Prema riječima gradonačelnika Andreasa Kinzla, "turisti dolaze zato što Tiha noć nosi poruku mira i mnoštvo ih je koji napuštaju Oberndorf smireni".

Tijekom čitavog adventa božićne pjesme odzvanjaju gradom, a u muzeju "Tiha noć", smještenom ispred kapelice, izložena je partitura i originalan tekst pjesme te dokumenti koji objašnjavaju okolnosti u kojima je nastala.

Za vrijeme božićnih blagdana stanovnici Oberndorfa i posjetitelji dolaze svake večeri pred kapelicu gdje se održava božićni sajam na kojem se nude medenjaci i kuhano vino.

Neki od posjetitelja dolaze u Oberndorf svake godine.

U samu kapelicu može se smjestiti svega dvadesetak osoba te se 24. prosinca polnoćka slavi na otvorenom.

Svake godine na božićnoj misi u Oberndorfu sudjeluje oko 7000 osoba.

Župnik bi volio da komercijalizacija ove najslavnije božićne pjesme bude manje agresivna jer "ona mora ostati u svojem jednostavnom okviru, budući da je upravo kao takva sačuvala svoju snagu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara