Tijanić prijavio Bebu i Đinđićeve ministre za pomaganje u ubojstvu premijera

NEKOLIKO dana nakon što je na RTS-u emitiran dokumentarni film "Atentat: medijska pozadina" posvećen ubojstvu srpskog premijera Zorana Đinđića, direktor te medijske kuće Aleksandar Tijanić je na osnovu navoda u tom filmu podnio kaznenu prijavu protiv dužnosnika Đinđićeve vlade.

Film je emitiran u srijedu 12. ožujka na petu obljetnicu atentata. Četiri dana kasnije, to jest danas, direktor Tijanić je Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije podnio zahtjev za pokretanje hitnog postupka po službenoj dužnosti protiv Vladimira Bebe Popovića, ministara Đinđićeve vlade, te tadašnjih dužnosnika MUP-a i Državne bezbednosti Srbije.

Zahtjev je podnesen zbog neprijavljivanja pripremanja i nesprječavanja ubojstva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, odnosno nevršenja i nemarnog vršenja službenih dužnosti čime je ubojstvo omogućeno.

Tijanić je zahtjev, osim Tužilaštvu, uputio i medijima i obrazložio navodima koji se spominju filmu, a od kojih je najzanimljiviji taj da je Vladimir "Beba" Popović, šef Biroa za komunikacije pri Đinđićevoj vladi samo nekoliko sati posle atentata - odnosno prije nego što je provedena ili mogla biti provedena ikakva istraga - potpredsjedniku Upravnog odbora RTS-a predao kompletni popis sudionika atentata, njihove fotografije, imena i podatke kao i zahtjev da ih RTS objavi u svojim informativnim emisijama.

"Ako su znali tko sve Đinđiću radi o glavi, zašto ih nisu spriječili?"

Tijanić citira jednu od novinarki u filmu koja se pita "Kad su sve to  odmah poslije atentata znali, zašto sve to nisu priječili?". Tijanić u svom dopisu tvrdi da isto pitanje danas postavljaju milijuni građana Srbije i smatra da se mora odgovoriti tko je sve znao što se to sprema, tko to sprema i kad to sprema ali se, u strahu za vlastitu sigurnost ili iz nekih drugih razloga, nije usudio spriječiti ubojstvo predsjednika srpske vlade.

Tijanić u zahtjevu također podsjeća da se danas zna da je popis koji je Popović tada predao točan i kompletan, iako jednostavno nije bilo moguće sve to istražiti za par sati.

Tijanić u svom dopisu tvrdi i da je Popovićev popis objavljen bez ijednog službenog pratećeg dokumenta, bez pečata, bez pisma s memorandumom Vlade što upućuje na zaključak da se u Vladi o tome nije raspravljano i da je informacija o potencijalnim ubojica bila u isključivo  u posjedu "povlaštenih" službenika u Đinđićevoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijanić naglašava i da u dokumentarnom filmu troje svjedoka tvrdi da je tadašnji ministar pravde Vladan Batić u prostorijama RTS-a, na dan atentata prije početka specijalne emisije, glasno negodovao protiv popisa ubojica, pitao odakle on dolazi, naveo da to nije točno te tražio da se popis ne objavljuje.

"Ako ministar pravde nije upoznat s popisom atentatora, tko je osoba koja je taj popis imala i toliko bila uvjerena u točnost te informacije da je tražila da se tjeralica objavi u Dnevniku kao službena tjeralica", ističe direktor RTS-a.

On u zahtjevu traži da se istraži uloga Popovića i dužnosnika u onome što je nazvao "kapitulacijom države Srbije" pred zahtjevima pobunjenih "beretki" - koja je, kako on to ističe, "prvi čin ubojstva".

Za Popovića je Tijanićeva prijava "jeftin predizborni trik"

Vladimir Beba Popović je na Tijanićev zahtjev reagirao pismenom izjavom dostavljenom agenciji Beta u kojoj je opisuje kao "jeftin predizborni trik".

Iza tog trika, po "Bebinom" mišljenju, stoji kabinet Vojislava Koštunice koji je iznerviran najavom tužitelja da će ispitati političku pozadinu Đinđićevog ubojstva. Prijava bi srpskoj javnosti trebala dati potvrdu da upravo krugovi oko Koštunice i vojne službe sigurnosti stoje iza ubojstva, kao što je "Beba" godinama tvrdio.

Film, koji je prikazan u srijedu 12. ožujka, na petu obljetnicu ubojstva, nazvao je "sramnim video pamfletom" čiji je autor "Davor Kalember, koji se u Srbiji predstavlja kodnim imenom Filip Švarm", a koji je napravljen novcem građana države.

Film je, inače, snimljen u koprodukciji RTS-a i beogradskog tjednika "Vreme".

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara