Tijekom predavanja hrvatskoga generala Lovrića NATO-ov znak se pretvorio u svastiku

Tijekom predavanja hrvatskoga generala Lovrića NATO-ov znak se pretvorio u svastiku

Tekst: Z.J.
Foto: Swastika-info

TIJEKOM jučerašnje prezentacije generala Drage Lovrića pred 200-tinjak vojnih atašea, diplomata i pripadnika Oružanih snaga se dogodio incident kojega, srećom ipak nisu svi primijetili. Naime, tijekom tridesetominutnog predavanja naslova "Suvremene vojne operacije i nove sposobnosti vojnika", na jednom od prvih prikaza na panou, službeni znak NATO-a, koji je bio dio grafičke podloge prezentacije, počeo pretvarati u svastiku, prenosi Jutarnji list. Tijekom generalovih pozdravnih rečenica, slika na ekranu se nekoliko puta izmijenila iz NATO-ova znaka u fašistički simbol.

Srećom, na narednim prikazima više se nisu prikazivali ni znak NATO-a, ni svastika. Skandal su primijetili pripadnici Vojne policije i osoba zaduženih za informatiku, te nekoliko visokih gostiju, ali predavanje nije zaustavljeno. Nakon predavanja je generalu uzet memorijski stik na kojem se nalazila prezentacija i odmah je naložena istraga.

Hakerski napad?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incidentu su prisustvovali načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić i državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović.

General Lovrić je ovaj nemili događaj tijekom njegova predavanja objasnio kao "indirektnu posljedicu zaostalih virusnih inficiranja NATO-ova znakovlja", te je dodao da nije bilo apsolutno nikakve namjere od strane osoba koje su pripremale ovu prezentaciju da se dogodi to što se dogodilo. Ipak, tijekom prvih pretraga se čini da znak NATO-a nije bio hakiran.

Prema riječima stručnjaka, najvjerojatnije je haker koji je virusom zarazio NATO-ov znak, stavio ograničenje da se on počne pretvarati u svastiku tek nakon početka prezentacije, a naslovna stranica stajala je neko vrijeme. Program je također omogućio da se transformacija znaka dogodi nekoliko puta u kratkom vremenu.

Predavanje generala Lovrića je bilo u sklopu međunarodne konferencije "Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet",

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara