Tijelo Kaczynskog stiglo u Varšavu, tijelo prve dame unakaženo do neprepoznatljivosti

Tekst: I.M.
Foto: AFP

OBDUKCIJA koja je izvršena na tijelu poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog pokazala je kako su neposredni uzrok smrti bile unutarnje ozljede koje su nastale kao izravna posljedica udara predsjedničkog zrakoplova Tupoljev Tu-154 o tlo.

Tijelo predsjednika stiglo u Varšavu

Zrakoplov sa tijelom poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u 12.57 sati poletio je iz zračne luke Smolensk, nedaleko koje se i dogodila stravična nesreća. U 15.04 sati zrakoplov je sletio na vojni aerodrom u Varšavi. Suprotno ranijim informacijama, tijelo Marije Kaczynski još uvijek nije stiglo u Poljsku, jer nije identificirano.

Lijes sa tijelom poljskog predsjednika je, nakon što su Lechu Kaczynskom na aerodromu odane počasti, ulicama prepunim uplakanih Poljaka prevezeno do predsjedničke palače, gdje će biti izložen javnosti. U predsjedničku palaču je tijelo stiglo u 17.06 sati.

Ne mogu pronaći tijelo prve dame

Unatoč tome što je ruska agencija RIA objavila kako je noćas tijela Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije identificirao predsjednikov brat, Jaroslaw Kaczynski, poljski su mediji objavili kako tijelo prve dame još nije pronađeno.

Fakt piše kako je tu informaciju potvrdio poljski veleposlanik u Moskvi, Jerzy Bahr, te kako će za identifikaciju tijela prve dame, zbog stravičnih ozljeda na tijelima, najvjerojatnije biti potrebna DNK analiza, za koju u normalnim okolnostima u prosjeku treba oko šest tjedana, što bi značilo da će pokop predsjedničkog para biti znatno kasnije nego što se očekivalo.

Tijela unakažena do neprepoznatljivosti

"Tijela većine poginulih u nesreći toliko su unakažena da ih je nemoguće vizualno identificirati", izvijestio je šef moskovskog Zavoda da sudsku medicinu, Vladimir Zarov te dodao kako će se tijela žrtava identificirati DNK analizom.

Dosad su članovi obitelji uspješno identificirali svega 24 od 97 žrtava. Tijekom nedjeljnog poslijepodneva u Moskvu je stiglo još Poljaka koji su u nesreći izgubili svoje najmilije. Očekuje se kako će identifikacija leševa trajati još najmanje tri do četiri dana.

Za obitelji stradalih u Moskvi je osim smještaja osigurana i psihološka pomoć, medicinska skrb te pomoć u vidu stručnjaka koji će im pomagati u identifikaciji njihovih najmilijih.

> Video - Pronađeno tijelo poljskog predsjednika i crne kutije zrakoplova, 97 osoba poginulo

> Lech Kaczynski: Kontroverzna ličnost u svijetu politike

> Tragedija zadesila Poljsku: Pogledajte tko je među poginulima

> Svjetski političari jednoglasni: Poginuo je veliki patriot i demokrat

> Građani pale svijeće pred poljskim veleposlanstvom u Zagrebu

> Tisuće Poljaka tuguje na ulicama: Brat identificirao tijelo Lecha Kaczynskoga

> Smrt poljskog predsjednika: Zašto je pilot ignorirao upute kontrole leta?

> Službeno potvrđeno: Zrakoplov u kojem je poginuo poljski predsjednik nije imao tehničkih problema

> Lech Kaczynski 36 minuta prije smrti iz zrakoplova nazvao brata, koji je trebao biti na istom letu

> Majka poljskog predsjednika još uvijek ne zna za tragediju

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara