Tijelo preminulog vojnika prevezeno iz Litve u Hrvatsku

Tijelo preminulog vojnika prevezeno iz Litve u Hrvatsku

Foto: MORH/T.Brandt

UZ VOJNE počasti u zagrebačkoj vojnoj bazi Pleso upriličen je doček tijela preminulog pripadnika 1. hrvatskog kontingenta koje je transportnim zrakoplovom iz Republike Litve prevezeno u Republiku Hrvatsku.

>> U Litvi umro hrvatski vojnik

Uz obitelj preminulog pripadnika Oružanih snaga RH, koji se nalazio u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, dočeku su nazočili i potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zapovjednik 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ bojnik Mario Mlinarić, počasni vod od 40 pripadnika bojne „Tigrovi“ te pet pripadnika Oružanih snaga Republike Litve, četiri pripadnika posade litavskog zrakoplovstva i četiri pripadnika 1. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti eFP u Republici Litvi.

Biskupski vikar za pastoral i vojni kapelan MORH-a i Glavnog stožera OS RH don Marko Medo održao je liturgijski obred ispraćaja preminulog vojnika.

Sućut obitelji

Ministar Krstičević i general Šundov uputili su zamolbu litavskom ministru obrane i načelniku Glavnog stožera za prijevoz posmrtnih ostataka našeg vojnika, na što je litavska strana pozitivno i brzo odgovorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević i Šundov u ovim teškim trenutcima izrazili su zahvalu litavskim oružanim snagama na pomoći transporta preminulog pripadnika OS RH iz Litve u Hrvatsku.

Sućut obitelji pripadnika OS RH u Litvi povodom njegove smrti uputili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, kao i ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Republike Litve.

Pripadnik "Tigrova"

Po nalogu županijske državne odvjetnice posmrtni ostatci preminulog pripadnika OS RH bit će upućeni na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu.

Riječ je o 41-godišnjem M. P., pripadniku 1. mehanizirane bojne "Tigrovi", na dužnosti vozača, koji je bio u sudionik Domovinskog rata, u sastavu Oružanih snaga RH od 1996. godine, a koji je preminuo u utorak 12. prosinca 2017. u poslijepodnevnim satima u vojarni "Rukla" u Litvi.

Prvi hrvatski kontingent ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu upućen je u studenome ove godine, gdje sudjeluje u toj NATO aktivnosti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON-a eFPBG–DEU). Hrvatski kontingent u Republici Litvi smješten je na vojnom poligonu "Rukla".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara