Američki državni tajnik: ISIS nije trajno poražen, ostaje ozbiljna prijetnja svijetu

Američki državni tajnik: ISIS nije trajno poražen, ostaje ozbiljna prijetnja svijetu
Foto: Hina
 
KRAJ velikih vojnih operacija protiv Islamske države ne znači da su SAD i saveznici trajno porazili tu militantnu skupinu, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson u utorak.
 
Govoreći u Kuvajtu na sastanku globalne koalicije protiv Islamske države, Tillerson je također rekao da je Washington odlučio osigurati dodatnih 200 milijuna dolara pomoći za stabiliziranje oslobođenih područja u Siriji.
 
"ISIS ostaje ozbiljna prijetnja"
 
"Kraj velikih vojnih operacija ne znači da smo trajno porazili ISIS", kazao je. "ISIS ostaje ozbiljna prijetnja stabilnosti regije, našim domovinama i drugim dijelovima svijeta."
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Militanti koji su izgubili sav teritorij koji su držali u Iraku su na korak do poraza u Siriji i pokušavaju osvojiti teritorije u drugim zemljama u kojima su aktivni", kazao je dodajući: "Ne smije se dozvoliti da se povijest ponovi negdje drugdje."
 
"Pokušavaju osvojiti nova utočišta"
 
"U Iraku i Siriji ISIS se pokušava preobraziti u pobunu. U područjima poput Afganistana, Filipina, Libije, Zapadne Afrike i drugih pokušava osvojiti i osigurati utočišta."
 
Tillerson kaže kako je zabrinut nedavnim događajima na sjeverozapadu Sirije gdje je Turska u siječnju pokrenula napad na američke saveznike Kurde koje smatraju prijetnjom svojoj južnoj granici dodajući da je vrlo svjestan turskih "legitimnih sigurnosnih razloga". 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara