Tillerson u posjetu Saudijskoj Arabiji tražio da iz Iraka odu "iranske milicije"

Tillerson u posjetu Saudijskoj Arabiji tražio da iz Iraka odu "iranske milicije"

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson je tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji zatražio da iz Iraka odu "iranske milicije" budući da se borba protiv Islamske države u toj zemlji približava kraju.

"Neovisan i snažan Irak omogućit će na neki način suprotstavljanje negativnim utjecajima Irana", rekao je Tillerson u Rijadu gdje je počeo svoju turneju.

Pokrenuto Vijeće za suradnju

"Iranske milicije koje su u Iraku, sada kada se borba protiv Islamske države bliži kraju, trebaju se vratiti kući, svi strani borci trebaju se vratiti kući i omogućiti iračkom narodu da preuzme kontrolu nad područjima koje je osvojio od Islamske države i koja su sada oslobođena, omogućiti iračkom narodu da izgradi život uz pomoć svojih susjeda ", kazao je državni tajnik.

Saudijska Arabija i Irak jučer su pokrenule Vijeće za suradnju uz potporu SAD-a, jačajući svoje diplomatske veze u pokušaju da se suprotstave rastućem utjecaju Irana u regiji.

Saudijski kralj Salman i irački premijer Haider al-Abadi supredsjedali su u Rijadu inauguracijskom sastanku zajedničkog Vijeća, u nazočnosti Rexa Tillersona.

Poboljšani odnosi između Rijada i Bagdada

Posljednjih mjeseci poboljšali su se odnosi između Rijada i Bagdada nakon desetljeća napetosti. Irak ima uske veze s Iranom, koji je regionalni protivnik Saudijske Arabije.

“Ohrabruje nas vidjeti da su Saudijska Arabija i Irak napravile korake u bilateralnim odnosima", rekao je Tillerson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif ljutito je reagirao na američku potporu Vijeću.

"Nažalost vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa ne želi izvući pouke iz svojih vlastitih pogrešaka i skrenuti sa svojeg protuiranskog puta", rekao je.

"Bez Irana, danas bi Islamska država vladala u Damasku, Bagdadu i Erbilu", rekao je, kako prenosi iranska novinska agencija INSA.

Tillerson otputovao u Katar

Nakon Rijada Tillerson se uputio u Katar kako bi pokušao utjecati na krizu koja suprotstavlja tu zemlju Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptu.

Početkom lipnja, te su četiri zemlje prekinule diplomatske odnose s Dohom optužujući ju za bliske odnose s Iranom i potporu terorizmu.

"Nema jačih naznaka da su strane spremne na dijalog", rekao je Tillerson navečer u Dohi.

Njegova turneja odvest će ga sljedećih dana u Pakistan i Indiju te u Ženevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara