Tim hrvatskih znanstvenika napravio veliki korak u istraživanju liječenja tumora

Tim hrvatskih znanstvenika napravio veliki korak u istraživanju liječenja tumora
Ilustracija: 123rf

TIM molekularnih medicinara i biologa s Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s Međunarodnim centrom za genetički inženjering i biotehnologiju u Trstu, dokazao je da protein iz virusa HPV-a koristi do sada nepoznati mehanizam za interakciju s tumorskim supresorima te tako utječe na brže umnažanje tumorskih stanica. 

S IRB-a su priopćili kako su ti rezultati važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze, a doprinijet će i u istraživanjima novih terapija za liječenje karcinoma koji su uzrokovani infekcijama HPV-om. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom američkom časopisu Journal of Virology (ASM) koji se bavi raznim temama iz područja virologije.

Infekcija HPV-om odgovorna za 99 posto slučajeva raka vrata maternice

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, infekcija HPV-om je odgovorna za 99 posto slučajeva raka vrata maternice, uzrokuje 70 posto drugih anogenitalnih karcinoma i 30 do 50 posto karcinoma glave i vrata. Stoga su istraživanja HPV-a u fokusu znanstvenika diljem svijeta.

U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća dokazano je kako dugotrajna infekcija ovim virusom kod žena može dovesti do razvoja raka vrata maternice. Za maligna svojstva HPV‐a odgovorni su njihovi onkoproteini E6 i E7. Normalna funkcija virusnih onkoproteina E6 i E7 jest da omoguće trajno stanično dijeljenje kako bi se virus mogao replicirati i proizvesti nove virione. 

Poslijedoktorand u Laboratoriju za molekularnu virologiju i bakteriologiju IRB-a i prvi autor rada Nathaniel Edward Bennett Saidu istaknuo je kako su u tom radu dokazali da protein E6 HPV-a regulira umnožavanje tumorskih stanica kroz interakcije s tumor-supresorskim proteinom NHERF-2 te njegovom razgradnjom manipulira s ispoljavanjem tumor-supresorskog proteina p27.

Prvi dokaz da tumorski protein E6 indirektno utječe na regulaciju proteina p27

Tako, objasnio je, utječe i na ubrzanje umnožavanja tumorskih stanica. Bennett Saidu ističe i da je u ovom radu tim znanstvenika iznio prvi dokaz da i tumorski protein E6 indirektno utječe na regulaciju proteina p27.   

Također, navodi, ovi su rezultati važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze te kancerogeneze općenito. Takve spoznaje su vrlo bitne u istraživanjima potencijalnih terapija za liječenja malignosti uzrokovanih HPV-om jer trenutna cjepiva imaju isključivo preventivno djelovanje i ne pomažu kada je bolest već nastupila. Osim klasičnih metoda i terapija kod HPV-om uzrokovane kancerogeneze, trenutno ne postoje druge metode liječenja. 

Dopisni autor rada Vjekoslav Tomaić istaknuo je kako se spoznaje iz njihova rada mogu koristiti i za pronalaženje novih biomarkera koji bi predvidjeli razvoj bolesti na netipičnim mjestima koja inficira HPV, primjerice, na području glave i vrata.

Dodao je i kako se spoznaje koje su stekli radeći na tom istraživanju HPV-a mogu primijeniti i u istraživanjima drugih virusa koji uzrokuju tumore jer postoji vjerojatnost da do manipulacije ovog mehanizma dolazi i kod drugih virusa povezanih s karcinomima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara