Tisak: Pripadnici Al-Qaede priznali planiranje napada 11.rujna

DVA pripadnika Al-Qaede, za koje se vjeruje da su ključni ljudi terorističkih napada 11. rujna, priznali su istražiteljima planiranje napada, objavio je njemački magazin.

Časopis "Der Spiegel" objavio je, pozivajući se na njemačke i američke obavještajce, da su umješanost u napad priznali Khalid Sheikh Mohammed i njegova "desna ruka" Ramzi Binalshibh, bivši student Tehničkog fakulteta u Hamburgu.

Oba terorista, koji su u zatočeništvu, priznala su da je još 1996. godine izrađen plan za obrušavanje zrakoplova na strateške ciljeve u Sjedinjenim Državama.

Mohammedov prvotni plan predviđao je da se na njih obruše manji zrakoplovi napunjeni eksplozivom, no Osama bin Laden odbacio je tu ideju riječima: "zašto koristiti motiku, kad možemo uporabiti buldožder", pa je tako rođena ideja o otmici zrakoplova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bin Laden je osobno izabrao tri terorista iz Hamburga za taj zadatak, kada je trojka koncem 1999. godine posjetila kamp za obuku pripadnika al-Qaede u Afganistanu.

Rekao im je da su odabrani za izvršenje "vrlo povjerljivog zadatka" i naredio da odmah počnu sa obukom za pilota.

U veljači 2001. godine, Bin Laden je koordinatora napada Binalsibha osobno izvijestio o ciljevima napada. Uz Pentagon i tornjeve Svjetskog trgovinskog centra, zgrada Kongresa na Capitolu također je trebala biti uništena.

Hamburška teroristička ćelija i pilot-samoubojica Mohammed Atta u međusobnoj su komunikaciji koristili šifru "Porshe 911", piše "Der Spiegel".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara