Tisuće Filipinaca prosvjeduju protiv Dutertea: "On je tiranin"

Tisuće Filipinaca prosvjeduju protiv Dutertea: "On je tiranin"
Foto: EPA

TISUĆE Filipinaca izašle su jutros na ulice kako bi prosvjedovale protiv autokratske vladavine predsjednika Rodriga Dutertea uoči njegovog govora u kongresu. 

Prosvjednici su nosili natpise kojima osuđuju Duterteov "fašistički" i "tiranski" režim, kao i one kojima su pozivali na poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda. 

"Dvije godine pod ovim tiranskim režimom. On je pokrenuo ratove za zabrane, što je rezultiralo nasilnim krvoprolićem, kao i dobro planirane fašističke napade kako bi omogućio svoje diktatorske ambicije", priopćila je studentska organizacija College Editors Guild. 

"Da bi ostvario svoje diktatorske ambicije, Duterte mora provesti ubilačku kampanju kako bi ušutkao političke snage koje sprječavaju njegove zle planove", stoji u priopćenju.

"Tisuće su već ubijene u njegovom krvavom ratu protiv droge i borbi protiv pobune", dodaje se. 

Više od šest tisuća policajaca okružilo je kompleks Batasang Pambansa u kojem će Duterte danas održati svoj godišnji govor o stanju nacije. 

Zapovjednik policije Guillermo Eleazar otkrio je da su snage sigurnosti razgovarale s prosvjednicima kako bi osigurale da sve prođe mirno. 

"Nadamo se da će se prosvjednici držati onoga što smo se dogovorili", istaknuo je Eleazar. 

"U protivnom ćemo biti primorani učiniti ono što trebamo - rastjerati ih."

Očekuje se da će Duterte govoriti o planovima vlade za iduću godinu i o zakonskim prioritetima, što uključuje i prijelaz na federalni oblik vlasti, objavio je njegov glasnogovornik Harry Roque. 

"Kao otac nacije predsjednik Duterte će još jednom artikulirati želju naroda za istinskom i značajnom promjenom", naglasio je Roque.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara