Tisuće Kurda prosvjeduju u Iraku, palili turske zastave

Tisuće Kurda prosvjeduju u Iraku, palili turske zastave
Foto: EPA

TISUĆE iračkih Kurda prosvjedovale su danas protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana osudivši ofenzivu koju je Ankara dan ranije povela protiv kurdske milicije na sjeveroistoku Sirije.

U Sulejmaniji, na istoku Iraka, oko 5000 prosvjednika iračkih Kurda mirno je prosvjedovalo uz povike "Erdogan diktator" izražavajući nezadovoljstvo ofenzivom koja će, prema njihovu mišljenju, ojačati džihadiste skupine Islamske države (IS), izvijestio je novinar agencije France Presse.

Ankara je u srijedu počela kampanju protiv Postrojba narodne zaštite (YPG) koje Ankara smatra teroristima, a Zapad ih podupire jer unutar Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvode borbu protiv IS-a u Siriji.

Palili turske zastave

I u Erbilu, glavnom gradu iračkog autonomnog Kurdistana, stotine prosvjednika su izašle na ulicu, uglavnom kurdskih izbjeglica u Siriji, izvijestila je francuska novinska agencija.

Prvo su se okupili ispred sjedišta UN-ova ureda u Erbilu, a zatim su se uputili prema turskom konzulatu kojemu se nisu mogli približiti zbog policijskog sigurnosnog kordona.

Noseći zastave Kurdistana i YPG-a te fotografije čelnika Kurdistanske radničke stranke (PKK, koja vodi gerilsku borbu na turskom tlu) Abdullaha Oecalana palili su turske zastave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara