Tisuće mađarskih radnika na ulicama zbog "robovskog zakona"

Tisuće mađarskih radnika na ulicama zbog "robovskog zakona"
Foto: Epa

TISUĆE mađarskih radnika protestirale su u subotu u Budimpešti protiv promjene zakona o radu koju je predložila vladajuća stranka premijera Viktora Orbana, a koju su kritičari prozvali "robovskim zakonom", javlja France 24.

Novi nacrt zakona o radu dopuštao bi poslodavcima mogućnost da posloprimce opterete s 400 prekovremenih sati godišnje, što je 150 sati više nego prema prijašnjem zakonu.

Na prosvjedu je, prema procjeni fotografa međunarodne novinske agencije AFP, bilo više od pet tisuća radnika. Neki su nosili fluorescentne žute prsluke kako bi se solidarizirali s prosvjedima u Francuskoj.

"Trebalo bi povećati plaće, a ne prekovremene sate"

"Trebalo bi povećati plaće, a ne prekovremene sate", izjavio je za AFP Gyorgy Kalman, 47-godišnji radnik u tvornici automobila.

"Moramo se izboriti za sebe kao što to rade Francuzi", rekao je.

Predstavnici većine mađarskih oporbenih stranaka također su sudjelovali u prosvjedima.

Suprotna tumačenja zakona

Vlada tvrdi kako bi novi zakon onim radnicima koji žele više raditi i zaraditi zakonsku osnovu, trebao omogućiti da to i učine.

No kritičari nacrta zakona ne slažu se s tim tumačenjem. Smatraju da su njemačke automobilske kompanije, ključne za razvoj mađarskog gospodarstva, lobirale u Budimpešti za ovaj nacrt kako bi se zbog nestašice radnika oslobodile dosadašnjeg ograničenja prekovremenih sati i tako više koristile raspoloživu radnu snagu.

Njemačko-mađarska gospodarska komora zanijekala je te navode.

Mađarska vlada trebala bi u utorak glasati o prijedlogu zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara