Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska

Tisuće Poljaka odale počast ubijenom gradonačelniku Gdanjska
Foto: EPA

UZ ZASTAVE i svijeće tisuće Poljaka hodale su u petak hladnim ulicama Gdanjska iza lijesa gradonačelnika Pawela Adamowicza, liberalnog kritičara vladajuće stranke kojega je nožem na dobrotvornom skupu ubio bivši zatvorenik. 

Vozilo s Adamowiczevim tijelom kretalo se od muzeja pokreta Solidarnost, koji je imao pokretačku ulogu u rušenju komunizma u Poljskoj prije 30 godina, do glavne crkve, Bazilike sv. Marije, a pokop će se održati u subotu.  

Ulice su bile blokirane zbog golema odziva građana da odaju počast gradonačelniku s najduljim stažem, od 1998., a koji je na posljednjim izborima pobijedio kandidata vladajuće Stranke prava i pravde (PiS).

Adamowicz je umro u ponedjeljak u bolnici od ozljeda nožem koje mu je na najvećem dobrotvornom događaju zadao 27-godišnji bivši zatvorenik, kojega mediji spominju samo kao Stefana W.

Napadač je optužio bivšu gradonačelnikovu stranku da je zbog nje bio mučen u zatvoru gdje je zbog pokušaja pljačke proveo pet i pol godina.

Na meti desničara

Vlasti su posljednjih dana uhitile najmanje deset osoba jer su na društvenim mrežama pozivale na ubojstva i općenito nasilje nakon Adamowiczeve smrti.

Kritičari optužuju poljske političare da ne čine dovoljno kako bi suzbili govor mržnje u javnom životu. 

Adamowicz je bio u skupini gradonačelnika koji su potpisali deklaraciju dobrodošlice migrantima i tako se suprotstavili politici vladajuće stranke. Zbog toga je Svepoljska mladež (stranka krajnje desnice) 2017. objavila lažne osmrtnice ukupno 11 gradonačelnika, među njima i Adamowicza.

Potpora konzervativnom PiS-u pala je s 33 posto u studenome na 30 posto nakon Adamowiczeve smrti, prema anketi koju je objavio dnevnik Gazeta Wyborcza.

Najveća oporbena skupina Koalicja Obywatelska ima 25 posto potpore. 

Osim po dobrodošlici migrantima u Gdanjsku, Adamowicz je poznat i po sudjelovanju u kampanji protiv izmjena pravosudnog sustava kojima PiS želi učvrstiti političku kontrolu nad pravosuđem. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara