Tisuće snježnih gusaka uginule nakon što su se spustile u zagađenu vodu rudnika

Tisuće snježnih gusaka uginule nakon što su se spustile u zagađenu vodu rudnika

Foto: Wikipedia/Walter Siegmund (talk) - Own work, CC BY 2.5

TISUĆE snježnih guski uginule su nakon što je jaka snježna oluja prisilila veliko jato da se skloni u toksične, metalom i kiselinom kontaminirane vode otvorene jame rudnika u Montani, javlja Guardian.

Mark Thompson, menadžer za okoliš iz rudarske kompanije Montana Resources rekao je da su mu svjedoci opisali scenu pomora kao "700 jutara (4000 m2) bijelih ptica".

Kompanije Montana Resources i Atlantic Richfield vlasnici su rudnika Berkeley u mjestu Butte, Montana. Zaposlenici obje kompanije još od 28. studenog pokušavali su odvratiti ptice od slijetanja pomoću reflektora, sirena i drugih sredstava.

Thompson procjenjuje da su uspjeli odvratiti 90% ptica do 29. studenog i napominje: "Ne mogu opisati koliki broj ptica je bio u Butteu te noći. Broj je veći od bilo čega što smo iskusili u 21 godinu nadzora i to za nekoliko redova veličine."

Okvirni broj uginulih ptica procijenjen je pomoću aviona i dronova koji su preletjeli područje, ali nadležne službe još uvijek utvrđuju točan broj.

Blage zime utječu na kasniju migraciju ptica

Očekuje se da će i kompanije provesti vlastitu istragu. Zasad izgleda da se radilo o "savršenoj oluji" nesretnih okolnosti - tisuće gusaka koje su kasno krenule u sezonsku migraciju i potom naletjele na snježnu oluju na području gdje je jama rudnika Berkeley bio jedina vodena površina.

Ako Agencija za zaštitu okoliša (EPA) utvrdi da program tjeranja ptica koji su ove kompanije provodile nije bio adekvatan, mogle bi biti kažnjene.

A jedan od uzroka i u ovom slučaju su poremećaji koje sa sobom nose klimatske promjene. Ornitolog Jack Kirchley sa Sveučilišta u Montani objašnjava kako blage zime utječu na to da ptice lete na jug kasnije, a u nekim slučajevima i da prezime na područjima na kojima nikada prije nisu prezimile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara