Tisuće Španjolaca posjećuju grob diktatora Franca prije nego što ga premjeste

Tisuće Španjolaca posjećuju grob diktatora Franca prije nego što ga premjeste
Foto: EPA

"OTKAKO su najavili da će maknuti Franca, morao sam to ići vidjeti. To je morbidna znatiželja", kaže Antonio Nevedo, jedan od tisuća Španjolaca koji su požurili posjetiti grob pokojnog diktatora prije nego što ga premjeste. 

Francisco Franco, koji je željeznom rukom vladao Španjolskom od 1939. do 1975., pokopan je u impozantnoj bazilici uklesanoj u planinu koju nadvisuje 150 metra visok križ vidljiv kilometrima uokolo. 

Broj posjetitelja tog mjesta, poznatog kao Dolina palih, raste otkako je nedavno socijalistička španjolska vlada najavila da će Francove ostatke izmjestiti iz bazilike. 

U srpnju ove godine Dolinu palih posjetilo je više od 38 tisuća ljudi. U isto doba prošle godine bilo ih je 25 tisuća. 

Javier Botia (40) i njegova partnerica Angeles Abellan (42), dvoje agronoma iz Murcije, kažu da su dugo planirali posjetiti spomenik iako ne "simpatiziraju" Franca. Misle da je sada došlo vrijeme za to. 

"To je povijest. To je dio naše baštine i vrlo je impresivno", kaže Botia na golemom platou ispred bazilike. 

"Ovdje se miješaju emocije. S jedne strane to je mjesto koje simbolizira mnogo patnje, ali je i povijesno", dodaje agronom, misleći na 20 tisuća političkih zatvorenika koji su prisilno gradili Dolinu palih od 1940. do 1959. 

Crna strana povijesti

"Moramo znati crnu stranu svoje povijesti kako je ne bismo ponovili."

Ondje se nalaze ostaci više od 30 tisuća žrtava s obiju sukobljenih strana Španjolskog građanskog rata (1936.-1939.), potaknutog Francovom pobunom protiv izabrane republikanske vlade. 

Franco je grobište i spomenik posvetio "svim palima" u ratu. Bio je to njegov pokušaj nacionalnog pomirenja, ali samo su dva groba označena - osim njegovog, onaj Josea Antonija Prima de Rivere, osnivača fašističke Falangističke stranke. 

I oba su prekrivena cvijećem. 

Christian Espert, tridesetogodišnjak iz Valencije, odjeven u dres španjolske nogometne reprezentacije fotografira se ispred spomenika. U ruci mu je španjolska zastava. 

Slaže se da Francovo tijelo mora biti premješteno "jer vrijeđa osjećaje mnogih". 

"Povijesno naslijeđe"

Premijer Pedro Sanchez kazao je da vlada želi maknuti Franca jer si "Španjolska ne može dopustiti simbole koji dijele Španjolce". 

"Odmah je naišao na prvi problem - Francova obitelj ne želi dati dopuštenje za ekshumaciju. 

Neki posjetitelji misle da Franco treba ostati tu gdje jest. "To je naše povijesno naslijeđe i to treba poštovati", kaže Nevedo, 22-godišnji student iz Cordobe, iako se smatra kritičarem Francova režima. 

Sanchezova najava izazvala je pohvale saveza žrtava Francova režima, ali i kritike desničara. Jedna od skupina krajnje desnice organizirala je prošli mjesec prosvjed protiv "pustošenja" Francova groba. Okupilo ih se oko tisuću. 

Miguel Pintor, 62-godišnjak iz Madrida, nije bio među njima, ali ga ljute planovi vlade:

"Mislim da Dolina palih više nikoga ne boli. Franco je umro prije više od 40 godina, rat je završio prije gotovo 80. Mrtve treba pustiti na miru."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara