Tisuće Španjolaca prosvjedovale u Madridu: "Pobačaj treba zabraniti"

Tisuće Španjolaca prosvjedovale u Madridu: "Pobačaj treba zabraniti"
Foto: EPA

NEKOLIKO tisuća ljudi prosvjedovalo je danas u središtu Madrida protiv pobačaja koji je u Španjolskoj odobren u prvih četrnaest tjedana trudnoće.

Izvikujući slogane "Da životu" i "Ujedinjena mladež u borbi za život" prosvjednici su prošetali ulicom Serrano do vrata Alcala, gdje su u zrak pustili stotine zelenih balona "u sjećanje na nerođene", rekli su organizatori.

"Pobačaj treba zabraniti. Već od začeća postoji život koji je neovisan o majci i koji ima sva prava", rekla je za AFP Alejandra Anton, 32-godišnja medicinska sestra koja je došla na prosvjed sa suprugom i s dvoje malene djece, od godinu dana i tri mjeseca.

Skup koji je prošao u svečanom ozračju, uz transparente poput "Pravo na život je za sve bez iznimke", organiziran je na poziv udruge DA životu.

Prema španjolskom zakonu koji je ljevica donijela 2010., žene mogu učiniti pobačaj u prvih 14 tjedana trudnoće, što je na razini drugih europskih zemalja.

Konzervativna Narodna stranka (PP) je 2013. predložila izmjene radi ograničenja pobačaja na neke iznimne slučajeve, ali je nakon polemike koja je uslijedila povukla prijedlog.

Stranka krajnje desnice Vox, koja na sljedećim parlamentarnim izborima prema anketama prvi put treba ući u parlament, predlaže da se pobačaj isključi iz sustava javnog zdravstva.

Parlamentarni izbori su raspisani za 28. travnja. Prema anketama, socijalistička stranka aktualnog premijera Pedra Sancheza osvaja najveći broj glasova, ali bi PP, liberali Ciudadanosa i Vox mogli formirati koaliciju desnice i krajnje desnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara