Tisuće žutih prsluka marširalo Parizom, mnogi dućani ostali zatvoreni

Tisuće žutih prsluka marširalo Parizom, mnogi dućani ostali zatvoreni
Foto: FaH/EPA

PET tisuća prosvjednika, žutih prsluka, u subotu je marširalo francuskom prijestolnicom, što je deseti vikend zaredom demonstracija protiv vlade francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. 

Prosvjednici su se okupili kod Doma invalida u Parizu, u blizini francuskog parlamenta. Tijekom marša su bili miroljubivi, no mnogi su dućani ostali zatvoreni u slučaju mogućih nereda. 

Policijski izvori tvrde kako je na ulicama bilo oko 5 tisuća prosvjednika od kojih su se neki okupili u blizini Elizejskih poljana. Slični prosvjedi održani su i u drugim većim gradovima diljem Francuske. 

"Macron, odstupi!" uzvikivali su neki od nezadovoljnika. 

Nosili su predmete u obliku lijesova

Drugi su nosili predmete u obliku lijesova kako bi ukazali na više od 10 ljudi koji su dosad poginuli tijekom prosvjeda, većinom zbog prometnih nesreća uzrokovanih blokadama ceste. 

Prosvjedi žutih prsluka, nazvani po fluorescentnim jaknama koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima, započeli su u studenom zbog viših poreza na gorivo. 

Od poreza se na kraju odustalo, no pokret se pretvorio u šire prosvjede protiv Macrona. 

Demonstracije u prosincu u Parizu bile su među najnasilnijima u nekoliko desetljeća. Zapaljeni su automobili te uništeni dućani i poslovnice. 

Ovaj mjesec nije zabilježeno takvo nasilje, iako je u javnost izašla videosnimka bivšeg francuskog prvaka u boksu koji je udarao policajce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara