"Tisuću eura po djetetu neće zaustaviti izumiranje Hrvatske, starije za 10 godina neće imati tko hraniti"

"Tisuću eura po djetetu neće zaustaviti izumiranje Hrvatske, starije za 10 godina neće imati tko hraniti"

Screenshot: RTL, Foto: Index

DRŽAVNI zavod za statistiku objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva za 2015. godinu.

Prošle godine je živorođeno 38.142 djece, što je 1.424 manje nego godinu prije. Rođeno je, dakle, gotovo 70 školskih razreda manje. Koliko je porazna statistika pokazuje činjenica da je prošle godine rođen najmanji broj djece od kada se bilježi statistika.

> Hrvatska izumire: Prošle godine je rođeno najmanje djece od kada se bilježi statistika

Zabrinjavajuće podatke komentirao je demograf Instituta Ivo Pilar, koji smatra kako obećanih 1000 eura po djetetu neće Hrvatsku spasiti od izumiranja.

Objasnio je i koji su po njemu glavni uzroci ovakvih poraznih brojki.

"Uzroci su dugogodišnji.Stanovništvo Hrvatske već se od kraja 60-ih godina prošlog stoljeća reprodukcijski ne obnavlja jer tada žene počinju rađati prosječno manje od dva djeteta u svojoj fertilnoj dobi. Od 1991. do danas imamo prirodni pad stanovništva. Sve nam je to donijelo manji broj žena u fertilnu dob. Dakle, konstantan pad nataliteta koji je uzrokovan i iseljavanjem iz Hrvatske, intenzivnim procesom starenja, kao i financijskom i socijalnom nesigurnošću mladih obitelji", rekao je Pokos za RTL.

HDZ-ovo predizborno obećanje neće zaustaviti izumiranje

Kako bi pokrenuo natalitet, HDZ je odlučio osigurati tisuću eura po djetetu, no kako smatra Pokos, to Hrvatskoj demografiji neće pomoći.

"U ozbiljnu pronatalitetnu politiku se trebalo odavno krenuti. Ovo što vlast obećaje 1000 eura po djetetu neće biti dovoljna mjera. Može pokazati rezultate prvu godinu do dvije, ali obiteljska politika se mora donijeti za desetgodišnje razdoblje", smatra Pokos.

Pitanje je tko će za 10-15 godina uzdržavati starije stanovništvo

"Upozoravali smo da će ove godine biti manje od 39.000 rođene djece. Ako se ništa hitno ne poduzme, mi iduće godine možemo očekivati i manje od 37.000 rođene djece zbog intenzivnog iseljavanja u zemlje EU. Ako se ništa ne poduzme, pitanje je tko će za 10-15 godina uzdržavati sve brojnije starije stanovništvo, pogotovo stanovništvo koje je rođeno poslije Drugog svjetskog rata, a ovih godina ulazi u mirovinsku dob. Dakle, tko će uplaćivati za njihove zdravstvene, socijalne i mirovinske fondove uz ovoliko mali broj rođene djece", zaključio je Pokos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara