Tjedan dana do izbora: "Polja smrti" na kambodžanskoj TV

NEŠTO više od tjedan dana do parlamentarnih izbora, kambodžanska televizija prikazala je "Polja smrti" i druge filmove koje govore o gencidu što su ga u toj zemlji počinili Crveni Kmeri.

Kako se bliže izbori u toj siromašnoj zemmlji jugoistočne Azije, televizijske postaje koje podupiru premijera, prikazuju filmove o užasima Crvenih Kmera, primjerice Oscarom nagrađen film "Polja smrti", o jednom od najcrnjih poglavlja 20. stoljeća.

Prikazani su također i "Devet stepenica do pakla", te "Bophana: Kambodžanska tragedija", priča o mladome paru smaknutome u zloglasnom zatvoru Tuol Slengu u Pnom Penu. Te filmske priče danas gledaju naprosto svi koji se pitaju kako se to moglo dogoditi.

"Svatko u Kambodži može vidjeti sebe kroz taj film", kazao je o filmu Bophana ravnatelj Dokumentacijskog centra Kambodže, institucije koja uz međunarodnu pomoć prikuplja arhivsku građu o užasima brutalnog režima.Procjenjuje se da je 1.7 milijuna ljudi umrlo pod ultramaoističkim režimom Pola Pota 70-tih godina.

Više od 20 godina nakon što su svrgnuti s vlasti i četiri godine nakon konačne predaje, Crveni Kmeri i dalje su jedna od najbolnijih predizbornih tema.

Premijer Hun Sen, čija bi Narodna stranka trebala s lakoćom dobiti izbore 27. srpnja, često se u svojim govorima vraća na to pitanje, poglavito jer premijer Hun Sen voli sebi pripisati zasluge za predaju posljednjih pripadnika gerilskih snaga u prosincu 1988.

Iako se čini da bi sud Ujedinjenih naroda zadužen za zločine Crvenih Kmera trebao biti stvarnost već iduće godine, dosad se još nijedan čelnik Crvenih Kmera nije suočio s licem pravde.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara