Tjedan odluke za HDZ: Uđe li Hasanbegović u izbornu utrku, u stranci bi mogao zavladati kaos

Tjedan odluke za HDZ: Uđe li Hasanbegović u izbornu utrku, u stranci bi mogao zavladati kaos

Foto: Hina

U SLJEDEĆIH nekoliko dana u HDZ-u bi se mogle dogoditi stvari koje će dugoročno utjecati na budućnost stranke. Andrej Plenković trenutno slovi kao jedini kandidat za predsjednika HDZ-a, ali nije nemoguće da mu se suprotstavi neko jako ime.

Milinović i Brkić otpali

Darko Milinović još je prije nekoliko dana rekao kako se neće kandidirati za predsjednika HDZ-a, bez obzira što je ranije tvrdio da šef stranke mora biti netko tko je 20 godina krvario za HDZ (Plenković je u HDZ ušao tek 2011.)

Ja sam ovih dana obavio niz razgovora i danas sam obavio razgovor s Plenkovićem. Razgovarali smo o budućnosti i viziji HDZ-a i Hrvatske. Shvatili smo da nema neke velike razlike, da imamo gotovo identičnu viziju HDZ-a i Hrvatske. Shvatili smo da se na tim malim razlikama ne bi trebalo iscrpljivati u unutarstranačkoj bitci", rekao je Milinović novinarima prije nekoliko dana.

Zanimljivo, prije samo mjesec dana Milinović je dijelio istu viziju s Karamarkom kojem je, bez obzira na njihovu burnu prošlost, do posljednjeg dana vjerno čuvao leđa. Sada istu viziju dijeli s Plenkovićem.

"Da HDZ bude čvrsta stranka desnog centra, da ima europski štih, da se riješi radikalizama i da bude stranka velikog dijela stanovništva", odgovorio je Milinović na pitanje koje su zajedničke vizije njega i Plenkovića.

Danas je formalno otpao i Milijan Brkić, vječni kandidat za šefa HDZ-a. On je to potvrdio putem svoje stranice na Facebooku.

"U nekoliko navrata, a na pitanje medija i javnosti, rekao sam kako ću odluku o svojoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a, donijeti do kraja tjedna pa s ciljem dosljednosti, vjerodostojnosti i pravovremenog informiranja javnosti smatram potrebnim izvijestiti vas kako se neću kandidirati za časnu dužnost predsjednika Hrvatske demokratske zajednice", među ostalim je napisao Brkić.

Hoće li Hasanbegović pomrsiti račune Plenkoviću?

No, ostalo je još jedno ime koje bi moglo pomutiti račune Andreju Plenkoviću. Zlatko Hasanbegović u prilično tajnovitim izjavama već danima ne želi reći hoće li se kandidirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nekoliko dana, za pet dana, znat će se tko je kandidat ili kandidati za predsjednika HDZ-a. Svatko tko će biti izabran imat će legitimitet i legalitet, a sudit ćemo ga prema njegovim djelima", kratko je sinoć u Omišu prokomentirao Zlatko Hasanbegović.

Iako je velik broj istaknutih HDZ-ovaca, kao i HDZ-ovih podružnica, već podržao predsjednika, Hasanbegović nije bez šansi. On je, podsjetimo, kao zvijezda Sabora HDZ-a održanog prije nešto više od mjesec dana ušao u predsjedništvo stranke. Hasanbegović je postao ikona desnijeg, ekstremnijeg dijela HDZ-a i upravo bi takvima mogao biti odličan izbor nasuprot umjerenog Plenkovića kojeg mnogi u HDZ-u doživljavaju kao osobu svjetonazorski blisku SDP-u.

HDZ-ovci opet sastanče

Upravo će skorašnji izbori za predsjednika stranke biti vjerojatna tema sutrašnjeg sastanka Predsjedništva stranke koje u 11 sati počinje u Središnjici.

U slučaju dva ili više kandidata HDZ bi se mogao naći u nezgodnoj situaciji. U slučaju unutarstranačke kampanje koja će, doduše, biti kratka, nije nemoguće da dođe do teških riječi i sukoba. Svako polariziranje u ovom trenutku dodatno bi oslabilo ionako posrnuli HDZ, a to je itekako bitno jer niti dva mjeseca nakon unutarstračkih izbora, HDZ čekaju parlamentarni koje su svojom nesposobnošću sami zakuhali. HDZ ne smije sebi dopustiti da te važne izbore dočeka rastrgan sukobima iznutra.

"Premalo je vremena da se međusobno iscrpljujemo", rekao je nekidan Darko Milinović nakon razgovora s Plenkovićem, nimalo slučajno.

Glavno je pitanje sada ima li Hasanbegović dovoljno hrabrosti i snage da stane nasuprot Plenkoviću. Njega bi sasvim sigurno podržala desna, radikalna struja HDZ-a koja nije zanemariva. Hasanbegović odgovara i besmislenom HSP AS-u koji bi, ukoliko Plenković skrene s desnog kolosjeka kojim je Karamarko vodio HDZ i krene prema centru, mogao sasvim izgubiti smisao.

Desni i ekstreman HDZ kakav je posljednjih godina vjerojatno bi odgovarao i Milanoviću koji cijeli imidž SDP-a gradi na činjenici da nije HDZ. Milanović je cijelu prošlu kampanju potpuno ispravno ljude plašio HDZ-om. No, ukoliko u HDZ-u zaista zapušu neki novi vjetrovi s Plenkovićem, Milanovićeva politika mogla bi potpuno izgubiti smisao. Nije slučajno zbog toga Milanović prije nekoliko dana izjavio kako je Plenković po onome što zna bliži SDP-u nego HDZ-u. Svjestan je Milanović da je prosječnom HDZ-ovcu najgora uvreda da mu je stranački čelnik HDZ-ovac.

Mirno more ili bratoubilački rat?

U svakom slučaju, sljedećih dana sve oči bit će uprte u Hasanbegovića. Ukoliko se on odluči ne kandidirati, Plenkoviću su širom otvorena vrata, a HDZ se odmah može početi pripremati za parlamentarne izbore.

No, ukoliko Hasanbegović odluči krenuti u utrku, moglo bi biti zanimljivo. Kampanja će, srećom po HDZ, biti kratka. No i kratka kampanja mogla bi biti puna teških riječi, a sami izbori mogli bi dugoročno odrediti smjer u kojem HDZ želi ići.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara