Tjedni pregled Marka Repeckog: Hrvatska je uspjela upropastiti čak i masone

Tjedni pregled Marka Repeckog: Hrvatska je uspjela upropastiti čak i masone
Foto: Index, Tomislav Miletic/PIXSELL

HRVATSKI masoni 6020. godinu (po njihovom računanju vremena) neće pamtiti po dobrome. Njihov brat Dražen Jelenić, nakon što je otkriveno da je član masona, morao je napustiti funkciju glavnog državnog odvjetnika, a cijela priča započela je nakon što je Nikica Gabrić, Veliki majstor masonske lože Veliki Orijent Hrvatske prijavio vlasnike i urednike portala dnevno.hr da ga ucjenjuju. Krenula su prepucavanja između Jelenića i Gabrića. Prvo je Jelenić optužio Gabrića da je pokušao na njega kao glavnog državnog odvjetnika utjecati vezano za slučaj ucjene, a nakon toga je Gabrić rekao da je Jelenić njega tražio nekakvu uslugu i da za to ima dokaze u vidu snimke razgovora. Neki smatraju da je Gabrić prekršio zakon snimajući razgovor s Jelenićem. No u tom sukobu za sada je stradao jedino Jelenić, kao i image masona koji su inače na glasu kao nekakva moćna polutajna organizacija, dok u Hrvatskoj sve to skupa izgleda kao nekakvo seosko karnevalsko udruženje. Uglavnom, kao što su mnogi zaključili, Hrvatska je zemlja koja je uspjela upropastiti čak i masone.

>Glavni državni odvjetnik podnio ostavku zbog masona

HGK moćniji od masona

Za razliku od hrvatskih masona, kojima ne ide baš najbolje, u daleko moćnijoj Hrvatskoj gospodarskoj komori je situacija uobičajena. Prije nekoliko dana objavljeno je da je HGK u siječnju ove godine organizirao večeru u hotelu Adlon Kempinski u Berlinu. Radi se o najluksuznijem i najelitnijem hotelu u tom gradu, a večera je koštala oko 100.000 kuna bez pića. Iako se prije pet, šest godina činilo da je HGK vrlo blizu gašenju, nakon što je njihov bivši predsjednik Nadan Vidošević optužen za višemilijunske malverzacije, to se nije dogodilo. Bilo je više inicijativa da ih se, ako ne ugasi, barem prebaci na dobrovoljno članstvo, no to nije prihvaćeno jer bi to također značilo njegovo gašenje. HGK i dalje godišnje od poduzetnika ubere oko 200 milijuna kuna, prisilnom naplatom “članarine” svim tvrtkama registriranim u Hrvatskoj. 

>Uhljebi iz HGK spiskali 100.000 kuna na večeru u najelitnijem hotelu u Berlinu

Vijesti iz Svete Nedelje zabrinut će lokalne šerife

Vijest koja je sigurno zabrinula dobar dio lokalnih čelnika, kao i njihove zaposlenike, stiže iz Svete Nedelje. Njihov gradonačelnik Dario Zurovec najavio je uvođenje potpune transparentnosti u poslovanje grada na čijem je čelu, što znači da će građanima biti dostupni svi računi kao i ugovori koje grad sklapa. Nešto slično uveli su i Bjelovar te općina Omišalj. Osim toga službenike u Svetoj Nedelji ocjenjivat će građani te će im od tih ocjena ovisiti plaća. Mnogim lokalnim šerifima ovakvi potezi idu na živce jer se boje da bi ih njihovi građani mogli tražiti uvođenje takvih sustava, što je vrlo nezgodno jer su navikli da im gradska ili općinska blagajna služi kao bankomat za privatne potrebe.

>Sveta Nedelja će službenike plaćati prema ocjenama građana

Hrvatska administracija kaznila Plodine jer su Nizozemcima plaćali u roku duljem od 30 dana

Prije nekoliko godina donesen je Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji je trebao štititi proizvođače od trgovačkih lanaca. Ideja je bila da domaće proizvođače treba zaštititi od moćnih trgovačkih lanaca koji su u boljoj poziciji, imaju veću pregovaračku moć, pa mogu ucjenjivati proizvođače, rastezati rokove plaćanja itd. Uglavnom se kao negativce označavalo strane trgovačke lance, a kao pozitivce koje treba štititi isticalo se domaće poljoprivrednike. No prije dva dana izašla je vijest da je trgovački lanac Plodine kažnjen s milijun kuna, jer je od nizozemskog dobavljača kupovao robu bez ugovora te plaćao u rokovima duljim od 30 dana. Tako da je Zakon dobio sasvim neočekivane efekte pa sada hrvatska administracija naplatom visokih kazni štiti inozemne dobavljače od hrvatskih trgovačkih lanaca. I dok država uvodi reda u odnose među privatnim firmama, i sama u nekim dijelovima sustava krši zakone, pogotovo u zdravstvu, pa dobavljači lijekova na svoj novac čekaju i po tisuću dana.

>Sud potvrdio Plodinama kaznu od milijun kuna

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara