Tko će na ispovijed zbog zgrade HBK-a: Kardinal kaže da plaćaju Talijani, biskup kaže proračun

Foto: Ronald Goršić (Cropix)

"RIJEČ JE o donacijama, najviše Talijanske biskupske konferencije", rekao je prije samo pet dana zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić govoreći o velebnoj novoj zgradi Hrvatske biskupske konferencije koju je narod prozvao "zgradom od oniksa". No sudeći prema izjavama biskupa bjelovarsko-križevačkog i donedavnog glavnog tajnika HBK-a mons. Vjekoslava Huzjaka u HTV-ovom Dnevniku 3, riječ je ipak većinom o novcu hrvatskih biskupija koje se, kako je poznato, većim dijelom financiraju iz državnog proračuna.

> Nadbiskup Bozanić o "zgradi od oniksa": Htjeli smo skromnije, ali ne možemo zbog urbanistike

Huzjak kaže kako se financijska konstrukcija pripremala četvrt stoljeća, a svake godine pomagali su Talijani odnosno njihova biskupska konferencija.  

"Ono što je nedostajalo doprinijele su biskupije", objasnio je Huzjak dodajući da je od šesnaest biskupija svaka doprinijela proporcionalno svojoj veličini i mogućnostima.

Ne reci lažna svjedočanstva osim...

Različitost izjava biskupa i kardinala ne očituje se samo u izvoru financiranja, nego i u samim iznosima. Naime, u medijima se spominjao iznos od devet milijuna eura za zgradu, od čega samo blenda fasade koja se sastoji od ukupno 600 četvornih metara oniksa stoji 1,2 milijuna eura. Kardinal Bozanić rekao je kako su takvi troškovi preuveličani.

No sudeći prema biskupu Huzjaku oni su zapravo bili dvostruko umanjeni jer okvirni troškovi gradnje biskupske palače iznose vrtoglavih 16,5 milijuna eura.  

Recimo na kraju kako Crkva prema postojećim zakonima nema obvezu podnošenja financijskog izvješća pa je zapravo nepoznato kako i na koji se način troši 270 milijuna kuna iz državnog budžeta, a tu su i dodatna primanja od ministarstva kao i općina i županija te primjerice više od 5 milijuna kao naknadu za oduzetu imovinu.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara