Tko će naslijediti Crnoju? Spominje se više kandidata, jedan već tvrdi da ne želi fotelju

Tko će naslijediti Crnoju? Spominje se više kandidata, jedan već tvrdi da ne želi fotelju

Foto: FAH

SADA već bivši ministar branitelja Mijo Crnoja postavio je neslavni rekord po broju dana u Banskim dvorima. Nakon dva dana, odnosno više od 28 sati rasprave, ministar Crnoja dao je ostavku.

"Predočio sam sve dokumente Vladi i pravnim stručnjacima koji su ocijenili da nema nikakve krivice koju mi vi stavljate na teret, međutim, ja ne želim biti uteg ovoj Vladi", rekao je Crnoja.

Pojašnjenje o tome što se događalo iza zatvorenih vrata dali su premijer Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Karamarko i MOST-ov Miroslav Šimić.

"Ova dva dana smo traži input od stručnjaka i imali duge diskusije. Ja bih volio zahvaliti Crnoji kao branitelju koji se borio za ovu zemlju. Mogu reći da ću dati sve od sebe, meni je ovo prebitan resor, tu ćemo naći novog čovjeka uskoro", rekao je Orešković.

"Svih ovih dana smo slušali, gledali, čitali teške optužbe, objede na račun gospodina Crnoje. Smatrali smo da tom problemu trebamo pristupiti ozbiljno. Proučili smo sve to skupa, zatražili mišljenje eksperata, gospodin Crnoja je dokazao da su to sve bile laži i objede, jedna haranaga, klasična haranga", rekao je Karamarko.

"Činjenica je da nema kaznene odgovornosti, ali postoji element i moralne i političke odgovornosti koje je gospodin Crnoja ipak odlučio preuzeti", rekao je Šimić

Napadi iz oporbe

Nezavisni pravni stručnjaci koji su se bavili ovim slučajem, prema pisanju medija, bili su odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, zbog čega su i izostali sa suđenja Sanaderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije, međutim, izostala reakcija oporbe, ali ni Milana Bandića koji je podržao Oreškovićevu Vladu. Prihvaćena ostavka, jer im je neugodno - piše SDP-ov Ranko Ostojić, a njegov kolega Grbin se pita kako će Vlada donositi teške odluke, ako im je za ovo trebala petina dosadašnjeg mandata. Kakvi pravnici, kakvi cirkusi? - pita Bandić.

"Da sam ja na mjestu onoga koji odlučuje to bi bilo rješeno u 5 minuta. Ne treba se skrivati iza pravnika, to je prije svega političko pitanje", rekao je Bandić.

Tko će naslijediti Crnoju?

Sve u svemu, Crnoja se upisao u povijest s najkraćim ministarskim stažem, a potraga za novim kreće. HDZ-ov Željko Dilber kaže da novog ministra neće biti teško izabrati, ali ime ćemo pričekati.

"Ne ovog trenutka", rekao je Dilber.

Kao jedan od Crnojinih nasljednika spominjao se i Miodrag Demo iz stranke Milana Bandića, koji sada ne bi prihvatio ministarsku fotelju.

"Ne, hvala. Nitko me nije zvao na razgovor. Ali da mi bude ponuđeno. u ovom momentu sigurno ne bih to prihvatio, jer je bilo vrijeme za to", rekao je Demo.

Spominju se još i Jozo Miličević, te Zvonko Milas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara