Tko će osim Todorića odgovarati? Zakon je jasan, krivotvorenje poslovne dokumentacije je kazneno djelo

Tko će osim Todorića odgovarati? Zakon je jasan, krivotvorenje poslovne dokumentacije je kazneno djelo

Foto: Slavko Midzor/Pixsell, Hina

"VRIJEDNOST bilance je smanjena za 13 milijardi kuna, Agrokorove kompanije vrijede 13 milijardi kuna manje nego što je bilo prikazano", rekao je danas Ante Ramljak, izvanredni vladin povjerenik u Agrokoru i dodao kako je to prije svega "odgovornost onih koji su bili članovi uprave i predsjednici uprave u trenutku kad su se radila izvješća koja su bila objavljena i prepravljena".

>> VIDEO Objavljena izvješća, Agrokorove kompanije vrijede 13 milijardi kuna manje nego što je Todorić tvrdio

>> Prve reakcije nakon objave izvješća: "Kako ministar Marić ovo nije primijetio godinama?"

Zakon je jasan, krivotvorenje poslovne dokumentacije je kazneno djelo

Riječ je o tektonskom poremećaju jer je tim izjavama Ramljak, odnosno revizorskom izvješću, širom otvorio vrata USKOK-u i DORH-u, s obzirom na to da je riječ o krivotvorenju poslovne dokumentacije koja otvara i niz odredbi iz Kaznenog zakona, uključujući i one koji govore o zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Naime, krivotvorenje poslovne dokumentacije je kazneno djelo, a "korekcija" u Todorićevu slučaju iznosi ogromnih 13,7 milijardi kuna.

"Brzim" čitanjem Zakona do najmanje 15 godina zatvora

"Službena ili odgovorna osoba koja u službenu ili poslovnu ispravu, knjigu ili spis unese neistinite podatke, ili ne unese kakav važan podatak, ili svojim potpisom, odnosno službenim pečatom ovjeri takvu ispravu", stoji u Kaznenom zakonu, kao i onaj posebni dodatak da se tim riskira do pet godina zatvora.

Tu je i onaj dio prijevare o gospodarskom poslovanju, gdje se prikrivanjem, odnosno lažnim podacima dovodi treću osobu u zabludu pa do povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Za to je predviđeno od pet do deset godina zatvora.

Procijenjena vrijednost imovine za banke je bitna kod davanja kredita. Uostalom zar upravo ruske banke nisu podignule kaznene prijave jer tvrde da ih je Todorić obmanuo davanjem lažnih podataka prije nego što su s njim 21. veljače ove godine sklopili posljednji kredit od stotinu milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ne vode poslovne knjige koje se po zakonu moraju obvezno voditi, ili ako ih se vodi tako da je otežana preglednost poslovanja ili imovinskog stanja, također se predviđa kazna do tri godine zatvora. No ovo je samo dio kaznenih odredbi koje će eventualno ispitivati DORH i na koje smo naišli brzinskim iščitavanjem zakona.

No pravi problem je u iznosu "korekcije" a on je, kako smo napisali, 13,7 milijardi kuna.

Nije kriv samo Todorić, kriv je cijeli sustav

Osim odgovornosti cijele Uprave Agrokora, odnosno Agrokorovih tvrtki, članova nadzornih odbora, knjigovođa i revizora, povlači se odgovornost svih onih regulatornih tijela kojima je izmakla rupa od 13,7 milijardi kuna. Što je radila HANFA, Porezna uprava i Hrvatska narodna banka?

Prvi puta imamo tako dokumentaciju koja drastičnim primjerom pokazuje poremećaj u sustavu, odnosno to da Todorić nije mogao tu prijevaru postići sam. Odnosno, on to nije mogao učiniti bez pomoći gotovo cijelog hrvatskog sustava.

A gdje su revizije prije 2016. godine?

Može se pretpostaviti da će na kraju Agrokorov konsolidirani gubitak u ponedjeljak biti ogroman, što će opet postaviti pitanje ne samo Todorićeve odgovornosti, nego i svih onih koji su trebali biti regulatori njegova poslovanja.

Pritom valjda naglasiti da je PWC, inače druga najveća svjetska konzultantsko-revizijska kuća, radila reviziju poslovanja samo za 2016. s početnim stanjem iz 2015. Sasvim je sigurno da su ovakve dubioze počele i puno prije pa se tek trebaju otkriti razmjeri "korekcije" poslovanju koju je radio Todorić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara