Tko danas štiti Mladena Bajića i zašto?

Foto: Davor Pongračić, Goran Mehkek (Cropix)

ZAŠTO Mladen Bajić mora ostati na mjestu državnog odvjetnika, pitaju se ovih dana i obrazlažu svoje mišljenje i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Ivo Josipović, prva pera EPH izdanja, ali i oporbeni SDP kroz predsjednika saborskog odbora za nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića. Nejasno je zašto je pokrenuta kampanja za obranu lika i djela glavnog državnog odvjetnika kada još ni jedna institucija za sada nije pokrenula i službeno pitanje o ostavci Bajića.

Unatoč tome, mnogi su pohrlili obraniti glavnog državnog odvjetnika. No, koji su njihovi mogući motivi da Bajić ostane na čelu DORH-a?

Zašto Kosor voli Bajića

"Predložila sam ga i mislim da tu ne treba više ništa objašnjavati", rekla je predsjednica Vlade Jadranka Kosor govoreći zašto Bajić mora ostati. Onaj isti Bajić i njegov DORH koji je u svega sedam dana istražio kako je premijerka došla do stana dok, primjerice, za crnu knjižicu Miroslava Kutle nije dosta ni deset godina.

Taj isti DORH dodatno je "usosio" sada već bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović kada je svojedobno rekao da su Bajićeve ruke za vrijeme mandata Ive Sanadera bile vezane.

"Nitko više ne može biti iznad prava, ni bivši, ni sadašnji, pa ni budući premijer, ni predsjednik države, ni svi ostali", upozorio je Šimonović u siječnju ove godine,  gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog", priznavši pak kako je prijašnjih godina bilo onih koje nitko nije dirao. Ako je Šimonović imao pravo, trebalo je po kratkom postupku smijeniti one koji su prošlih godina štitili nedodirljive, a među njima i Bajića. Ako Šimonović nije bio u pravu, onda je ministar pravosuđa trebao odstupiti i odgovarati za svoje riječi. No kako je ovo Hrvatska, ništa se značajno nije dogodilo.

Uostalom, zna se tko nije dirao "nedodirljive", ali se danas ne zna tko je sve iz vrha HDZ-a utjecao da se na čelne ljude ne upire prstom pa je zato, jasno, i Kosoričina želja da se o tome dalje ne priča.

Zašto Pavić voli Bajića

Priča oko EPH i posebice Jutarnjeg lista u vezi ljubavi prema Mladenu Bajiću savršeno je jasna, posebice ako se duboko analizira što je glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše htio s dva teksta u kojima se apelira da se ne dira u Bajića. Štoviše, prema EPH, ako ih doslovno shvatimo, u Austriji se oko Hypo banke ne događa ništa, a za ono malo što se događa, zaslužan je "naš čovjek" Bajić. 

No, treba naglasiti, kada se govori o aferi Hypo banke, govori se Ninoslavu Paviću, posebice kada je riječ o iskazima u Austriji vezanim uz Hypo consultants. O detaljima tog posla govorio je još u veljači ove godine bivši predsjednik uprave Hypo Consultantsa Martin Watschinger, i to pred kriminalističkim istražiteljima austrijskog ministarstva, a iskaz je dao i Woflgang Kulterer.

Pavića se veže i uz još neke poslove u Hypo banci. Bajić do sada nije pozvao vlasnika EPH da mu to "malo pojasni". Jedino ime koje je procurilo iz DORH-a je za sada bivši general Zagorec. Pavić je preživio i aferu Gruppo iako bi se o tome dalo raspravljati u svjetlu novih dokumenata koji su izašli u medijima oko Miroslava Kutle, a do sada nitko nije otvorio pitanje SMS-ova Ive Pukanića u kojem su bili i dogovori s Pavićem. Da ne govorimo o tome što se SMS-alo i saznalo o samom Bajiću. Valja naglasiti kako je Bajić do sada u EPH izdanjima izlazio isključivo u pozitivnom svjetlu.

Ne treba ni zaboraviti izjavu Milene Šenator u Latinici kada kaže da je njen identitet otkriven u medijima. Zamislite, podaci iz DORH-a procurili su u Jutarnjem listu!

Zašto Ostojić voli Bajića?

Ranko Ostojić iz SDP-a uključio se u aktivnu obranu Mladena Bajića, i to putem saborskog odbora za nacionalnu sigurnost. Ostojić je javno "zakukao" kako je moguće da austrijski istražitelji vršljaju po Hrvatskoj, a on ne zna ništa. Odmah je to povezao s "ugrozom" prema nacionalnoj sigurnosti, pozvao Bajića da mu potvrdi da se provode istrage i rekao da je zadovoljan što mu je Bajić rekao.

Bajić mu sasvim sigurno nije rekao ništa o, primjerice, privatizaciji Slobodne Dalmacije. Ostojić je, kako je poznato, bio zaposlen u EPH kao član uprave Slobodne Dalmacije. Državnom odvjetništvu prijavljen je tako slučaj kupovine 50 posto vlasništva Adriatica.neta za oko 30 milijuna kuna, a prijavu je podnio Ozren Matijašević, sindikalni predstavnik u Upravnom vijeću.

On je zatražio od DORH-a da ispita poštuje li Europapress holding ugovor o kupovini Slobodne Dalmacije, s obzirom na to da je nakon kupovine udjela Adriatica.neta prodao tvrtki Slobodna Dalmacija 25 posto udjela Adriatice, ali po dvostruko većoj cijeni. O tome iz DORH-a za sada nema riječi iako je Matijašević podnio prijavu još prije gotovo dvije godine.

Zašto Josipović voli Bajića?

"Ne bi bilo dobro sada, kada je Bajić čvrsto zajašio tog konja korupcije, da se njega napada iz nekih trećih razloga", rekao je ovih dana predsjednik Ivo Josipović ravno iz New Yorka braneći lik i djelo Mladena Bajića. Josipović koji je u predizbornoj kampanji često naglašavao kako pravda koja kasni po deset godina i nije pravda, zauzeo je dijametralno suprotan stav.

Odjednom Bajićeva brzina je prihvatljiva, a po Josipoviću on sad čvrsto "jaši konja" iako Bajić gubi dokumentaciju, a i vladajući priznaju kako se u vrijeme Sanadera nije moglo normalno raditi. Da ne budemo krajnje maliciozni pa Josipoviću prišijemo kako taj isti Bajić mora riješiti aferu Daimler Benz koja se veže uz čelne ljude njegove bivše stranke SDP, valja naglasiti kontinuitet dobrih odnosa Bajića s Pantovčakom.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić pozitivnim je ocijenio rad glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, napomenuvši kako je najveći dio afera ugledao svjetlo dana kada je popustio politički pritisak, i to u vrijeme kada ga oporba prozvala Bajića - StandBajić. Uostalom u godinama kada se Bajić znao naći pod udarom da ne radi ništa, Mesić ga je uvijek iz njemu poznatih razloga - branio bez obzira na to što je i sam govorio da su mu ruke u doba Sanadera bile vezane!
 
Uostalom, valja se na kraju zapitati štite li oni svi zapravo sebe braneći Mladena Bajića? 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara