Tko god pobijedi u ovom ratu, kontrolirat će Hrvatsku. Mi gubimo

Tko god pobijedi u ovom ratu, kontrolirat će Hrvatsku. Mi gubimo
Foto: FaH/Pixsell/Patrik Macek

DANAŠNJE uhićenje vozača potpredsjednika vlade, sasvim slučajno i kuma Vase Brkića, označilo je početak bratoubilačkog rata za kontrolu nad HDZ-om, a posredno i nad cijelom zemljom. Zasad je samo jedno jasno - tko god da pobijedi u ovom ratu, gubitnici ćemo biti svi mi.

>> Kako je Vasin kum mogao znati za tajnu istragu?

>> HDZ-ovi vozači su živi dokaz kakva je Hrvatska zapravo zemlja

>> Kako je počeo rat u HDZ-u

U priči koja je, zbog mnoštva malo poznatih imena i njihovih odnosa, prosječnoj osobi vjerojatno prilično komplicirana samo je jedno bitno - svjedočimo bratoubilačkom ratu u najjačoj hrvatskoj stranci. HDZ prema najnovijim istraživanjima podupire oko 30 posto građana, što je gotovo duplo više od formalno najjače oporbene stranke, a u stvarnosti raspadnute političke lešine koja se odaziva na ime SDP.

Onaj tko kontrolira HDZ, taj kontrolira Hrvatsku, a time i državni proračun - mješinu iz koje grabi cijela vojska uhljeba, rođaka, podanika i kumova.

Za kontrolu nad HDZ-om, odnosno Hrvatskom, zaratila su dva najmoćnija čovjeka vladajuće partije - predsjednik Andrej Plenković i drugi čovjek stranke Milijan Vaso Brkić. Upravo je kum ovog potonjeg, Blaž Curić, danas uhićen zbog sumnje da je Franji Vargi, osumnjičenom da je za Mamića falsificirao SMS-ove, dojavio da ga istražuje policija.

Znakovit tajming izbijanja afere s lažnim SMS-ovima

S obzirom na to da policiju kontrolira Plenkovićev bliski prijatelj Davor Božinović, te da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić odbacivanjem prijave za Aferu Hotmail jasno pokazao da je sklon povlađivanju premijeru (koji ga je i postavio na tu poziciju), tajming ove operacije ne može biti znakovitiji.

Sjetimo se, od Mamićevog mahanja lažnim SMS-ovima prošli su mjeseci, a do izbijanja afere i uhićenja Vasinog kuma došlo je u trenutku kad je postalo jasno da HDZ-ova tvrda desnica na čelu s Vasom Brkićem nema namjeru odustati od udara na Plenkovića putem prosvjeda u Vukovaru pod egidom brige za nerješavanje ratnih zločina.

Ukratko, svjedočimo još jednom HDZ-ovom korištenju represivnog aparata za političke obračune. Nije to ništa novo u Hrvatskoj, ali to ne znači da bismo svi skupa trebali odmahnuti rukom i praviti se da nas se to ne tiče jer ne utječe na naše živote. Istina je dijametralno suprotna iz razloga koji je već naveden - tko kontrolira HDZ, taj kontrolira Hrvatsku i, dugoročnije gledano, određuje kakvo će društvo Hrvatska biti.

Hoće li, dakle, najmoćniju stranku u Hrvatskoj kontrolirati Andrej Plenković ili desna struja stranke pod vodstvom Vase Brkića? Oba ishoda za ljude koji nisu članovi HDZ-a imaju loš ishod, ali na različit način. 

Dva su moguća raspleta situacije, oba su grozna

Nastavi li Plenković vladati Hrvatskom, svjedočit ćemo nastavku agonije kroz koju Hrvatska prolazi otkad je Plenković dobio mandat za sastavljanje vlade. Kriminalno nesposobni ministri obavljaju svoj posao lošije nego što bi to činila istrenirana čimpanza, vlada besramno laže kako bi prikrila vlastita nedjela, ljudi masovno bježe iz Hrvatske zbog izostanka bilo kakve perspektive, državni proračun jedni pune, a drugi prazne. O katastrofalnom načinu na koji anemični premijer upravlja Hrvatskom Index je objavio na stotine članaka i tome se, manje ili više, sve zna.

S druge strane, ako HDZ potpadne pod kontrolu tvrde desnice, ništa od gore navedenog se neće promijeniti, ali neke stvari bi mogle biti i gore. Katolička crkva bi, u mjeri u kojoj je to uopće moguće, mogla dobiti još veću moć u društvu. Vjerojatno bi uslijedio novi udarac na ljudska prava u obliku dodatnog smanjivanja prava na pobačaj, a odnos prema migrantima i izbjeglicama, ali i mnogim drugim manjinama, postao bi još gori. Kako to izgleda kad HDZ kontrolira tvrda desnica, imali smo se prilike uvjeriti kad je partijom vladao Tomislav Karamarko, a u taj period se žele vratiti samo oni koji misle da je Hrvatska bila na poraženoj strani u Drugom svjetskom ratu.

Puhovski: Ovo je bratoubilačka borba

"U zadnjih par mjeseci se događa ono iz stare romske kletve: 'Plesat će mečka i pred tvojom kućom.' HDZ-u se sad događa ono što je HDZ radio drugima - organiziraju se događanja naroda, prosvjednici se dovode autobusima, ekstremni desničari demonstriraju pred sjedištem stranke u centru Zagreba, a jadni Jandroković gotovo u panici govori da im se prigovara da nisu Hrvati i katolici - isto ono što je HDZ prigovarao ostalima", rekao je za Index politički analitičar Žarko Puhovski komentirajući novonastalu situaciju, a situaciju u kojoj šef najjače stranke telefonom ne može doći do svog zamjenika opisuje jednom riječju - "rasap".

"Ovo je bratoubilačka borba i to nije pretjeran izraz, HDZ zaista ima elemente obitelji, a tim više što nitko ne zna reći koja ideologija njih razlikuje. Brkić se, naime, s punim pravom pita po čemu je on to desno krilo. S druge strane Plenković nije ljevičar, ali zato uspješnije zaustavlja radikalnu desnicu od antifašista i SDP-a. To su sukobi koji su familijarne, rodovske prirode, ali nitko ne može reći da, primjerice, Brkić ima nekakve drugačije stavove o poreznoj reformi od Plenkovića", dodaje Puhovski, pa upozorava na zabrinjavajuću razinu nefunkcioniranja sustava.

"Plenković ima jedan fenomenalan argument - HDZ pobjeđuje s njim na čelu"

"Pokazuje se da sustav naprosto ne funkcionira. Potpuno je nejasno kako bi Tolušić smio nešto znati o tajnoj istrazi, nejasno je zašto se time bavila Sigurnosno-obavještajna agencija, a ne normalna policija. Kako je moguće da su iskazi s ispitivanja uhićenika u manje od 24 sata objavljeni u medijima, kako je moguće da je Franjo Varga u samo par dana doznao da je bio pod mjerama? Božinović trčkara po Hrvatskoj i uvjerava nas da policija svoj posao radi bez greške, a policija nije u stanju ni migrante tretirati profesionalno, a kamoli hrvatske građane", govori nam Puhovski.

Analitičar kaže da je, ako se u obzir uzme ono što je dosad poznato, Plenković ipak u prednosti nad Vasom Brkićem.

"Plenković mi se trenutno ne čini toliko ugrožen kao čovjek koji kontrolira HDZ jer svi oni koji su protiv njega su toliko zakrvljeni da se ne mogu ujediniti. Plenković, naime, ima jedan fenomenalan argument, a to je da HDZ pobjeđuje s njim na čelu, i to da bi se mijenjao u takvoj situaciji je naprosto perverzna ideja. Mislim da će Plenković pobijediti, pitanje je samo hoće li biti dovoljno vremena da se dosad neviđeno velika masa HDZ-ovaca koji su protiv njega organizira na novi način. Ako Plenković uspije ojačati svoju poziciju u stranci, što se čini vjerojatnim, ali ne i sigurnim, onda je manje razloga da vladajuća koalicija bude ugrožena. U svakom slučaju, pred nama je vrlo zanimljiv period", zaključuje Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara