Tko je Dražen Jelenić, čovjek koji će zamijeniti Dinka Cvitana na čelu DORH-a?

Tko je Dražen Jelenić, čovjek koji će zamijeniti Dinka Cvitana na čelu DORH-a?

Foto: FaH

VLADA je danas na zatvorenoj sjednici predložila Dražena Jelenića za novog glavnog državnog odvjetnika.

Jelenić će tako, kad prođe saborsku proceduru, preuzeti funkciju koju je dosad obavljao Dinko Cvitan. Iako to ne žele potvrditi eksplicite, u vladi iz nespecificiranih razloga očito nisu zadovoljni radom Dinka Cvitana, pa će na njegovo mjesto postaviti Cvitanovog dosadašnjeg zamjenika.

>> Vlada odlučila: Glavni državni odvjetnik bit će Dražen Jelenić


Tko je Dražen Jelenić?

Radi se o čovjeku kojeg je Državnoodvjetničko vijeće imenovalo zamjenikom glavnog državnog odvjetnika 17. lipnja 2011. godine. Na dužnost je prisegnuo mjesec dana kasnije. Glavni državni odvjetnik tada je bio Mladen Bajić.

Prije toga radio je kao tužitelj u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, nakon čega je neko vrijeme radio kao glavni tužitelj u Zagrebu.

Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu. Pravni fakultet u Zagrebu završio je 1992., nakon čega se zapošljava kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika. U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zapošljava u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad u DORH-u

Od 2003. do 2008. godine radi u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika.

Jelenić je predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, član Upravnog vijeća Pravosudne akademije, Savjeta za praćenje provedbe Strategije reforme pravosuđa, Savjeta za sprječavanje korupcije i Povjerenstva za provođenje pravosudnih ispita. Voditelj je Delegacije Hrvatske pri GRECO (antikorupcijska komisija Vijeća Europe).

Koautor je prvog i drugog izdanja "Priručnika za državne odvjetnike" i "Priručnika za primjenu novog Kaznenog zakona". Član je radnih skupina Ministarstva pravosuđa za izradu nacrta prijedloga više zakona, koordinacijske radne grupe za izradu nacrta Strategije suzbijanja korupcije 2015. – 2020., GRECO-vih evaluacijskih timova i pregovaračke skupine za Poglavlje 23 pregovora za pristupanje EU.

Među Jelenićevim objavljenim radovima i publikacijama su "Nedostaci u sačinjavanju činjeničnog opisa optužnice", "Nova uloga državnog odvjetnika u prethodnom postupku u istrazi poslije V. novele Zakona o kaznenom postupku", Najvažnija kaznena djela protiv imovine – pravni kontinuitet i primjena blažeg zakona" i "Trgovanje ljudima: kriminološki i kaznenopravni aspekt".
 
Jelenić je bio tužitelj u slučaju otmice sina generala Vladimira Zagorca, za koju su osuđeni Hrvoje Petrač i Ico Mateković.

Ukrali mu laptop i aktovku


Zanimljivo je da je Jeleniću u rujnu 2012. godine ukradena aktovka sa službenim dokumentima i laptop. Za tu krađu osuđen je Ivan Japunčić, konobar iz Čazme, koji je priznao nedjelo.

Jelenić je u trenutku krađe bio zadužen za gospodarski kriminal u Državnom odvjetništvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara