REKONSTRUKCIJA VLADE

Tko je Gordan Grlić Radman, budući ministar vanjskih poslova? Radio je s Pavunom

Tko je Gordan Grlić Radman, budući ministar vanjskih poslova? Radio je s Pavunom
Foto: Hina

GORDAN Grlić Radman 61-godišnji je kandidat za novog ministra vanjskih poslova koji trenutno obnaša dužnost veleposlanika u Njemačkoj, dok je prije toga bio veleposlanik u Mađarskoj. Rođen je 6. lipnja 1958. u Prisoju pokraj Tomislavgrada. Nakon što je diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, 1982. odlazi u Švicarsku gdje se, nakon tromjesečnog vježbeničkog staža u tvrtki Cellulose Attisholz AG Solothurn, zapošljava u tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee. Završio je i dvogodišnju menadžersku školu u Bernu.

U Hrvatsku se vraća 1991. godine, na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovao je, također, u koordinaciji humanitarne pomoći u Sanitetskom stožeru RH i Uredu za izbjeglice i prognanike Vlade RH, a bio je i član dviju vladinih delegacija 1991., na čelu s tadašnjim ministrom zdravstva prof. dr. Andrijom Hebrangom, u humanitarnoj misiji u Švicarskoj.

Kasnije ponovno odlazi u Švicarsku sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže (Bern, Ženeva, Zürich). Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti. Obnašao je i dužnost tajnika Ministarstva vanjskih poslova RH od 1999. do 2000. godine.

U Hrvatskoj je krajem 90-ih studirao na Fakultetu političkih znanosti gdje je upisao poslijediplomski studij Međunarodni odnosi te je magistrirao 2002. na temi "Švicarska i njena neutralnost", a potom i doktorirao 2007. godine s radom "Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura". Odlukom ministra 2009. je imenovan predstavnikom Republike Hrvatske pri Dunavskoj komisiji u Budimpešti.

Osnovao udrugu s Davorom Pavunom

Nakon mandata u Mađarskoj, 2017. godine je odabran za veleposlanika u Njemačkoj. Dobitnik je nagrade Global Public Diplomacy Award časopisa Diplomat Magazine i Diplomatski savjet za angažman na jačanju njemačko-hrvatskih odnosa, kao i zbog isticanja uloge Hrvatske u Europskoj uniji.

Uz fizičara sklonog teorijama zavjere, Davora Pavunu, bio je osnivač nevladine udruge Croatian Swiss Business Consult, koja je imala zadaću povezivanja najvažnijih grana hrvatskog i švicarskog gospodarstva, a dobio je i počasnu Globalnu nagradu za javnu diplomaciju (Global Public Diplomacy Award). Nagradu su dodijelili Diplomatski savjet (Diplomatic Council) i magazin Diplomat.

Imovinska kartica zasad nedostupna

Nagradu je prema obrazloženju dobio "za osobite diplomatske zasluge", "za učvršćivanje hrvatsko-njemačkih odnosa" te zato jer je kroz svoju funkciju veleposlanika usredotočen na isticanje uloge Hrvatske u Europskoj uniji.

Imovinska kartica budućeg ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlić-Radmana koji je dosad bio hrvatski veleposlanik u Njemačkoj zasad nije dostupna.

Oženjen je te otac troje djece, dviju kćeri i sina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara