Tko je gori od HDZ-ovaca? Djeca HDZ-ovaca

Tko je gori od HDZ-ovaca? Djeca HDZ-ovaca
Davorin Visnjic/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL/Facebook

IVAN Đakić, 22-godišnji sin dugogodišnjeg saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika HVIDRE Josipa Đakića, nije jedini potomak nekog moćnog člana vladajuće stranke koji je svojim ponašanjem izazvao negativno konotirani interes javnosti ili imao problema sa zakonom. Dapače, moglo bi se reći da niz primjera kojima ćemo se pozabaviti u ovom članku pokazuju kako su od HDZ-ovaca u mnogim slučajevima jedino gora djeca HDZ-ovaca.

>> Sin HDZ-ovog zastupnika objavio sliku ustaše s odrubljenom glavom Srbina

Podsjetimo, Đakić je na svom Facebooku “čestitao” pravoslavni Božić tako što je objavio fotografiju ustaše kako pozira s odrubljenom glavom Srbina, te ju je popratio rečenicom: "Svim 'prijateljima' Srbićima sretan Božić". Nakon što su ga mediji prozvali zbog toga, Đakić je objavu izbrisao, počeo se ispričavati i ekspresno se iščlanio iz HDZ-a, a njegovo ponašanje je osudio i njegov otac Josip. Đakić mlađi je priveden i na policiju, te mu prijete i do tri godina zatvora s obzirom na to da će ga policija prijaviti za kazneno djelo iz prvog stavka 325. članka Kaznenog zakona za javno poticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi. 

Novinar: Ivan Đakić mi je prijetio nasiljem

To inače nije prvi incident Đakića mlađeg - čiji je otac bog i batina u Virovitici - koji je nedavno završio u medijima i zbog prijetnji koje je izrekao na račun virovitičkog novinara Ivana Žade. "Onog Žadu ću zatući, ali ne moram ja prljati ruke. Platit ću, znam već i koga u Zagrebu da to napravi umjesto mene", izjavio je prošle godine u većem društvu u jednom virovitičkom kafiću Ivan Đakić, kojemu se nije svidjelo što Žada istražuje poslove njegova utjecajnog oca.

>> Novinar: Prijetio mi je sin HDZ-ovca Đakića, a onda mi je njegov otac psovao

Kada je Žada nazvao Josipa Đakića da mu se požali na prijetnje koje dolaze od njegovog sina, saborski zastupnik HDZ-a mu je odgovorio: "Nema se on šta pozivati na mene, ja mu nisam ništa rekao i odjebi od mene."

Vrijedi napomenuti i da je 22-godišnji Ivan Đakić vlasnik luksuznog hotela, što je doista nesvakidašnji poslovni uspjeh za nekoga njegovih godina. No, Đakić junior nije jedini među djecom HDZ-ovaca koji dokazuju istinitost one narodne poslovice da jabuka ne pada daleko od stabla.

Stariji Đakićev sin osuđen za pokušaj ubojstva

I stariji Đakićev sin je imao problema sa zakonom. U siječnju 2010. na otoku Ugljanu njegov stariji sin Hrvoje Đakić s 1,28 promila alkohola u krvi pokušao je službenim autom tvrtke Zagreb trans ubiti tad 33-godišnjeg Zadranina Predraga Vukčevića. Prije toga su se posvađali i naguravali ispred diskoteke u Ugljanu. Osuđen je za pokušaj ubojstva na djelomičnu uvjetnu kaznu.

>> Sin HDZ-ovca Đakića opet divlja: Na Ugljanu nakon svađe autom pokušao pregaziti 31-godišnjaka

Tu je i sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Steve Culeja, protiv kojeg je podignuta kaznena prijava zbog slučaja premlaćivanja mladića u Vinkovcima. U tučnjavi iz kolovoza prošle godine u kojoj je sudjelovalo 14 mladića, 21-godišnjak iz Andrijaševaca zadobio je po život opasne ozljede, a 17-godišnjak iz Rokovca lakše. Za njihove ozljede osumnjičena su dvojica mladića koje je policija privela, no protiv svih 13 mladića koji su sudjelovali u tučnjavi podignute su kaznene prijave.

Sinovi Steve Culeja

Među njima je bio i Domagoj Culej, sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Steve Culeja. On je bio prisutan na licu mjesta za vrijeme tučnjave, a policija je već otprije za Index potvrdila kako će i on dobiti kaznenu prijavu, kao i svi ostali koji su bili tamo.

Liječnici osječkog KBC-a brutalno pretučenog mladića su dvaput operirali, a nakon druge operacije došlo je do komplikacija te je pretučeni mladić počeo povraćati uz zastajanje srca. Obitelji su priopćili kako je mozak mladića jedno vrijeme ostao bez kisika te da je pitanje kakvo će biti njegovo stanje nakon druge operacije glave.

Stevo Culej je pak ustvrdio da je njegov sin Domagoj bio sam prisutan na mjestu tučnjave, da joj je svjedočio, ali da u njoj nije sudjelovao. Najavio je i da će tužiti medije jer nanose štetu njegovom ugledu, kao i ugledu njegove obitelji.

Inače, zanimljivo je da je drugi Culejev sin, Ivan, prošle godine dobio posao kao policajac u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Ivan Culej je inače dao otkaz u policiji 2015. godine, jer je po riječima njegova oca “bio razočaran zbog situacije s ćiriličnim pločama u Vukovaru”. 

Ivan Culej opet zaposlen u policiji iako je dvaput kažnjen zbog povrede službene dužnosti

"Moj sin je 2015. izašao iz policije sporazumno, bez krimena, bez loših ocjena", rekao je Stevo Culej za Index kad je objavljeno da mu je sin opet zaposlen u policiji. No, istina je da je Ivan Culej bio dvaput kažnjen zbog povrede dužnosti.

"Protiv Ivana Culeja, za vrijeme dok je bio zaposlenik ovog Ministarstva, bio je pokrenut disciplinski postupak dva puta te je kažnjen za dvije povrede službene dužnosti. Za jednu mu je izrečena novčana kazna u visini do 10 % od posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec proveden na radu, na vrijeme od jednog mjeseca, a za drugu mu je izrečena novčana kazna u visini do 10 % od posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec proveden na radu, na vrijeme od dva mjeseca", glasio je odgovor iz MUP-a na Indexov upit. 

Unatoč tome, MUP je opet zaposlio Ivana Culeja da ne bi, kako je to objasnio medijima Stevo Culej, morao ići raditi u Njemačku. To što su tisuće iz Slavonije, odakle dolazi i HDZ-ovac Culej, morale otići raditi u Njemačku i Irsku da bi preživjeli, druga je priča, tko im je kriv kad nemaju rodbinu u vrhu HDZ-a.

Djeca HDZ-ovog ministra iz BiH od Hrvatske primala stipendije za socijalno ugrožene studente

Koliko se isplati biti potomak nekog važnog HDZ-ovca demonstrirao je i slučaj djece HDZ-ovog ministra Darinka Mihaljevića iz Kantona 10, odnosno Zapadnohercegovačke županije u susjednoj državi. Mihaljević je bio ministar unutarnjih poslova ovog kantona, a istovremeno je bio i - socijalni slučaj! Naime, njegovo troje djece je dobilo stipendije od hrvatske države namijenjene socijalno ugroženim studentima, usprkos tome što ima otac prima nemalu ministarsku plaću, i za hrvatske i za bosanskohercegovačke prilike, od oko 12 tisuća kuna, a i majka im je zaposlena u javnom sektoru i pristojno zarađuje.

>> Djeca ministra iz BiH u Hrvatskoj dobila stipendiju za socijalno ugrožene, a on i žena zarađuju 17.000 kuna

Djeca ministra Mihaljevića - Ivica Mihaljević, Nikolina Mihaljević i Zvonimir Mihaljević - prijavila su se u E kategoriju za hrvatske državne stipendije koju čine “redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijeg socio-ekonomskog statusa”. U svojim aplikacijama za stipendiju mladi Mihaljevići naveli su da su slabijeg imovinskog statusa i da primaju približno 900 KM, tj. 3460 kuna mjesečno. Kada su mediji otkrili ovaj cijeli slučaj, hrvatsko Ministarstvo obrazovanja im je oduzelo stipendije.

Nasilničko divljanje pripadnika karlovačke Mladeži HDZ-a

Posebna je priča Mladež HDZ-a iz Karlovca, koja se neko vrijeme ponašala kao nasilnička banda koja je terorizirala ovaj hrvatski grad. Njima je i suđeno za brutalno premlaćivanje tada 18-godišnjeg Marka Jovkovića, koje se dogodilo 2010. godine u kafiću Astralis. Općinsku sud u Karlovcu ih je osudio, da bi presuda bila poništena, a onda se odugovlačilo sa zakazivanjem novog suđenja. Mediji su pisali da se to radi kako bi cijeli slučaj otišao u zastaru.

Isti mladi HDZ-ovci iz Karlovca su svojedobno demolirali i kafić River Pub i to 2008. “Upali su u lokal nešto prije ponoći i divljali skoro dva sata. Trupković i Goršić su bili najglasniji. Dok je Goršić u jednom trenutku s uzdignutom desnom rukom u zraku vikao "Ajmo ustaše", Trupković se vješao po lusterima i neke mlade dečke, goste kafića, pozivao na red pitanjem gdje su bili tijekom Domovinskog rata. Kada su ih konobari zamolili da malo obuzdaju strasti, jer su nam se gosti počeli razilaziti, uzvratili su im, upirući prstom prema Goršiću: "Jel znate tko je njegov stari!?" i "Dosta sranja da vam se birtija na bi zatvorila". Odbili su platiti jedan račun od stotinjak kuna poručivši konobarima "Platit će vam dragi Bog", ispričao je 2008. vlasnik River Puba Željko Godač. 

Skupinu od dvadesetak pripadnika karlovačke Mladeži HDZ-a te 2008. predvodili su Danijel Trupković, gradski vijećnik HDZ-a, predsjednik županijske i gradske organizacije Mladeži HDZ-a i član Predsjedništva Mladeži HDZ-a na nacionalnoj razini, te Željko Goršić, sin tadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu obrane Željka Goršića. 

Sin HDZ-ovca premlatio umirovljenika, a onda varao oko rada za opće dobro na koji je osuđen

Nasilničkim ponašanjem istaknuo se 2011. i sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Ante Šimare (nekoć i većinskog vlasnika Slatinske banke), tada 18-godišnji Tomislav Šimara, koji je u Slatini premlatio jednog umirovljenika. Zajedno s nekolicinom prijatelja, pripadnika lokalne “zlatne mladeži”, nanio je teške ozljede  - potres mozga, naprsnuće dvaju rebara - 61-godišnjem Branku Šimunoviću.

Šimara i njegovi prijatelji su pak prethodno u alkoholiziranom stanju razbijali kante za otpatke na ulici i razbijali vrata na obiteljskim kućama, a jedna od njih je bila i Šimunovićeva. Nakon što su mu razbili staklena vrata, Šimunović je pozvao policiju i zaputio se za podivljalim mladićima da ih upozori na njihovo neprimjereno ponašanje, da bi ga oni - premlatili. 

Znakovito je da je slatinskoj policiji trebalo je deset dana da pronađe i ispita Tomislava Šimaru, iako je on cijelo to vrijeme ovih gradićem vozao svoj luksuzni Mercedes.

Tomislav Šimara je na kraju osuđen na rad za opće dobro, ali mu se ni to nije dalo, pa je tata sredio da mu HDZ-ovac Josip Granjaš, načelnik općine Sopje, izda potvrdu da je radio za opće dobro iako nije. Na kraju je Granjaš po USKOK-ovoj optužnici završio na sudu pod opravdanom sumnjom da je Šimari mlađem izdao lažnu potvrdu o radu za opće dobro.

Uhljebljivanje potomaka poznatih HDZ-ovaca

Imamo naravno i brojne primjere djece HDZ-ovaca koji su uhljebljeni na razna radna mjesta. Primjerice, 25-godišnji Dino Bošnjaković, sin aktualnog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, predsjednik je Nadzornog odbora komunalnog poduzeća u Ivanić-Gradu. Tvrdi da je kvalificiran za tu poziciju jer je organizirao lokalnu bućijadu. Andrej Žinić, sin župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića, zaposlen je pak ove godine u Kaznionici u Glini.

Odjednom se povećao obim posla u skladištu, zaključeno je da nedostaje osoblja, pa je raspisan natječaj za popunjavanje radnog mjesta, na koje je onda došao županov sin. Župan Žinić naravno negira da je igrao ikakvu ulogu u zapošljavanju svojeg sina, koji je onda očito vrhunski talent za iznimno zahtjevan posao skladištara, koji ne može raditi baš svatko.

Sve je počelo s Franjom Tuđmanom

Imamo još i djecu Alojza Tomaševića, koja su stala na stranu oca kojega je njihova majka Mara optužila za obiteljsko nasilje, za koje mu se sada i sudi. Vrijedi spomenuti i Tea Vidulina, sina HDZ-ovog dogradonačelnika Baške Vode Filipa Vidulina, kojega su novinari doslovno zatekli usred devastacije prelijepe plaže na kojoj je on sipao zemlju u more. Prijetio je tužbom ako išta objave.

U svakom slučaju, ovo su samo neki od najpoznatijih primjera problematičnog, nasilničkog i protuzakonitog ponašanja djece HDZ-ovaca. Ovaj trend ne čudi jer je prvi predsjednik ove stranke, Franjo Tuđman, svojim primjerom pokazao da se politička moć itekako treba koristiti za zbrinjavanje djece. Jednog sina je postavio za šefa tajne službe, što je nezabilježen potez u demokratskim zemljama, a kćerka mu je tijekom devedesetih poslovala s MORH-om. Ostali HDZ-ovci u osnovi samo slijede primjer svojeg za njih neupitnog osnivača, inače i prvog predsjednika neovisne Republike Hrvatske.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara