Tko je kriv za smrt radnika u Dubrovniku? Otkrivaju se novi detalji

Tko je kriv za smrt radnika u Dubrovniku? Otkrivaju se novi detalji
Foto: Facebook/ Dubrovački Dnevnik

PROŠLO je više od dva mjeseca otkako su u hidroelektrani Dubrovnik u Platu živote izgubili djelatnici Davor Pozniak, Ivica Zvrko i Mato Maškarić. Iako DORH još nije dao svoju konačnu riječ i službenu verziju događaja, kako vrijeme protječe, sve su glasnije priče oko toga da su djelatnici stradali zbog niza propusta, a ne zbog puke slučajnosti jer se u HE Dubrovnik dogodio požar.

Gradilo se bez građevinske dozvole?

Dubrovački dnevnik, pozivajući se na dobro upućene izvore, piše kako za projekt rekonstrukcije HE Dubrovnik nije ishođena građevinska dozvola. Sam projekt adaptacije hidroelektrane iz 2015. godine postoji, prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, izrada projekta je uredno plaćena, no sam dokument nikada nije formaliziran jer se nije išlo u proceduru ishođenja građevinske dozvole. U prijevodu, radovi su se radili prema projektu, ali bez potrebne građevinske dozvole.

Kako je Dubrovački dnevnik pisao, Inspektorat rada utvrdio je nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a prema DORH-u su krajem siječnja upućene kaznene prijave. Nepravilnosti se, prije svega, odnose na materijal koji je ugrađen u strop i koji je lako zapaljiv.

Lako zapaljiv materijal

Prema nalazu inspekcije, a kako je tada pisao Dubrovački dnevnik, utvrđeno je kako je poslodavac ugradio ''valoviti poliester u roli''. U izjavi o svojstvima materijala stoji kako je riječ o zapaljivom i lako zapaljivom materijalu koji se kao takav nije mogao nalaziti u postrojenju. Inspekcija je u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Uz to, inspekcija navodi da se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje.

Požar nije bio velik, ali od dima se ništa nije vidjelo

Iako do službene verzije događaja treba pričekati zaključak DORH-a, požar je, prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, krenuo od mjesta na kojem su priključeni kabeli koji se ne odnose na proizvodnju električne energije nego na videonadzor, klima-uređaje i slično. Navedeno povlači pitanje koliko se ažurno vodila evidencija o novim kabelima koji su spojeni te jesu li isti redovito održavani u svrhu njihove protupožarne zaštite.

Rupa u zidu

Iz više povjerljivih, dobro upućenih izvora, Dubrovački dnevnik doznaje kako se u zidu gdje je izbio požar nalazila i rupa koja nije sanirana. Prema neslužbenim informacijama, vatra je kroz tu rupu zahvatila strop od lako zapaljivog materijala što je stvorilo ogromne probleme.

Radnici bježali od dima i na kraju bili prisiljeni skočiti u kanal gdje su poginuli

Već se govorilo da požar nije imao velike razmjere, nego da je temeljni problem predstavljao gust crni dim zbog kojeg su se djelatnici koji su se zatekli u postrojenju teško orijentirali, a trojica poginulih radnika su, bježeći od dima, silazili sve niže u postrojenje da bi naposljetku bili primorani skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili živote.

Navodno su se na mjestima u postrojenju gdje su nekoć bile metalne ploče nalazile rešetke kroz koje se dim brže širio postrojenjem pa su djelatnici bili primorani bježati. No do konačne verzije događaja svakako će trebati pričekati službeno priopćenje DORH-a.

Podsjetimo, požar u hidroelektrani Dubrovnik dogodio se 10. siječnja, a bježeći od vatre i dima, trojica djelatnika su smrtno stradala. Tijelo Mata Maškarića pronađeno je u odvodnom kanalu, tijelo Ivice Zvrka pronašli su mještani u blizini Cavtata na stijenama, dok se za Davorom Pozniakom tragalo tri dana, nakon čega je pronađen u sporednoj cijevi odvodnog tunela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara