Tko je čovjek koji je odustao od 16,000 kuna plaće da bi rekao: Dosta! Hrvatska umire!

Tko je čovjek koji je odustao od 16,000 kuna plaće da bi rekao: Dosta! Hrvatska umire!

Foto: Screenshot HRT

MARIN Strmota, sada već bivši državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, bio je zadužen za demografiju. Na tom je mjestu proveo godinu i četiri mjeseca, sve dok danas, na novinarsko pitanje nije li riječ o ponavljanju istih mjera, nije odgovorio da je riječ o folkloru i da podnosi ostavku.

Sve se to dogodilo pred zapanjenom ministricom Nadom Murganić, a nakon što je objavio da podnosi ostavku, Strmota je samo išetao iz prostorije.

Doktor znanosti koji je doktorirao na demografiji

32-godišnji Marin Strmota po je struci doktor znanosti. Do stupanja na dužnost državnog tajnika radio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u zvanju docenta. Doktorirao je na istom fakultetu, i to upravo na području demografije. Predavao je na Katedri za demografiju.

2015. je dobio priznanje za najbolje ocijenjenog izvođača seminara na preddiplomskom i diplomskom studiju. 2011. godine dobio je nagradu “Mijo Mirković” za rad monografskog sadržaja.

Svi Strmotini znanstveni projekti, a na web stranicama Ekonomskog fakulteta popisano je njih četiri, vezani su uz područje demografije. 

Ima nezaposlenu suprugu, nezaposlene roditelje, dva kredita i stari Golf

Strmota je, stoji u njegovoj imovinskoj kartici, član HDZ-a.

U imovinskoj kartici stoji da nema nekretnine u svom vlasništvu. Od pokretnina ima automobil Volkswagen Golf iz 2008. u vrijednosti 30-ak tisuća kuna. Strmota ima dva kredita u ukupnom iznosu od nešto više od 221 tisuće kuna. Plaća mu je na mjestu državnog tajnika iznosila 15 771 kunu neto.

Strmota ima nezaposlenu suprugu i dvoje djece. No ni ta činjenica, kao ni činjenica da mjesečno otplaćuje gotovo 4 tisuće kuna kredita, nije ga spriječila da se danas odrekne plaće od gotovo 16 tisuća kuna da bi rekao istinu - da vlada ništa ne radi kako bi spriječila ono o čemu je Index intenzivno pisao - da Hrvatska umire.

Prije tri mjeseca ipak govorio drugačije

No, treba primijetiti i da je Strmota prije tri mjeseca branio rad Ministarstva. Gostujući u RTL-u Danas, na pitanje ne bi li Ministarstvo trebalo raditi brže na demografskim mjerama, rekao je: “To ste trebali pitati sve vlade u zadnjih 20-30 godina jesu li trebali biti brži. Tek je godina dana mandata ove vlade i mislim da se radi punom parom što se tiče Ministarstva za demografiju. Predlažu se mjere koje nisu dirane 15-20 godina”, rekao je tada Strmota.

Novinari su ga danas podsjetili da se opet predstavljaju iste mjere kao i prije tri mjeseca, a Strmota očito više nije mogao braniti vladu i ministricu Murganić koja je ostala zatečena njegovim potezom.

Jedan od Strmotinih projekata, koje je u studenom prošle godine predstavljao na Vijeću za demografsku revitalizaciju kojom je predsjedao sam premijer Plenković, bila je izmjena Zakona o doplatku za djecu, ali i produženje radnog vremena vrtića.

U medijima je najavljivao kako će se u 2018. godini Ministarstvo fokusirati na sve mjere unutar Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama i izmijeniti taj zakon. Rekao je i da se razmišlja o uvođenju dječjeg doplatka za svu djecu te olakšati zaposlenim majkama na kojima je, govorio je Strmota, najveći teret.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara