Tko je Marjan Šarec, budući slovenski premijer?

Tko je Marjan Šarec, budući slovenski premijer?
Foto: FAH

MARJAN ŠAREC, koji je danas uvjerljivo izabran za mandatara buduće vlade, 41-godišnjak je s diplomom glumačke akademije i pripadnik nove generacije slovenskih političara.

Rođen 2. prosinca 1977., biološke roditelje nikad nije upoznao jer je kao beba dan u udomiteljsku obitelj u mjesto Moravče.

Ondje je živio do treće godine kada ga je posvojio bračni par Šarec iz sela Šmarce kod Kamnika. Od njih je naslijedio kuću i manje imanje na kojem i danas živi sa suprugom Barbarom, profesoricom slovenskog i talijanskog jezika, te kćerima Gabrijelom i Vivianom.

Iako ga je šira politička javnost upoznala tek prošle godine, kad je kao protukandidat Boruta Pahora tijesno izgubio predsjedničku utrku, Šarec je u svojoj općini Kamniku uspješan lokalni političar.

Osvojio je dva načelnička mandata i stekao političko iskustvo na lokalnoj razini, ali mu konkurenti osporavaju sposobnosti potrebne za nacionalnu politiku i međunarodno komuniciranje.

Još prije nego što se počeo baviti politikom Šarec se u Sloveniji proslavio kao glumac komičar, posebno svojim imitacijama poznatih osoba. Nakon što je završio srednju strukovnu školu, na nagovor prijatelja koje je imitacijama učitelja zabavljao u osnovnoj školi prijavio se na ljubljansku Akademiju za kazalište i film te se iz drugog pokušaja uspio upisati.

Šarec je ispitnu komisiju oduševio imitacijom tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i improvizacijom u kojoj je glumio žrtvu koju su oteli južnoamerički gerilci.

Stand-up komičar i imitator

Kasnih devedesetih godina i početkom 2000-ih - kad su se s liberalizacijom i približavanjem EU-u i domaći političari mogli ismijavati na pozornici i televiziji -  Šarec je kao stand-up komičar i imitator osvojio simpatije gledatelja.

Uspješno je imitirao gotovo sve domaće političare, od Janeza Drnovšeka i Janeza Janše do Antona Ropa i Karla Erjavca, s čime je prestao nakon prvog ulaska u ozbiljnu politiku. No snimke njegovih nastupa na televiziji, radiju, vatrogasnim zabavama i drugim prigodama i danas imaju stotine tisuća pregleda u Sloveniji.

Nasuprot tome, oni koji privatno poznaju Šarca kažu da je kao osoba vrlo konzistentan, ozbiljan, radišan, ali i strog, zbog čega je kao gradonačelnik navodno bio izložen i optužbama o mobingu svojih suradnika.

U svom je uvodnom parlamentarnom nastupu upozorio političke konkurente kako griješe najavama da će njegova vlada kratko trajati i biti vlada "rogova u vreći" jer tvrdi da sve ovisi o osobama koje vode i daju inicijativu, a ne o brojnosti koalicije i riječima "iza kojih ne stoje djela".

Kao prioritete programa buduće vlade, koja sljedećih tjedana treba biti predstavljena parlamentarnim odborima, a sredinom rujna i potvrđena u parlamentu, naveo je sređivanje kritičnog stanja u javnom zdravstvu i javnoj upravi, prijateljsku politiku sa susjednim državama, uključujući Hrvatsku, te nastojanje da u domaću politiku uvede više kulture u komunikaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara