REKONSTRUKCIJA VLADE

Tko je nasljednica Nade Murganić? Dobila je 0,83% glasova u cijeloj županiji

Tko je nasljednica Nade Murganić? Dobila je 0,83% glasova u cijeloj županiji
Foto: Pixsell/Patrik Macek

VESNA Bedeković, buduća ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, prema dostupnim informacijama spada u onaj soj ljudi koji su s preuzimanjem stranačke iskaznice dobili renesansni mozak, pa mogu skakutati iz resora u resor. Dosad se, naime, profesionalno bavila mladima jer je radila u školstvu, ali s demografijom, prema dostupnim informacijama, nema nikakve veze.

Rodom iz grada koji nam je dao Njonju

Biografski podaci vele da je rođena 22. veljače 1966. godine u Bjelovaru, gradu koji nam je dao Gordana Jandrokovića. Udana je, ima dvije kćeri, osnovnu školu završila je u Pitomači, srednju u Virovitici, diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, a magistrirala i doktorirala na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Radnu biografiju najvećim je dijelom ispisivala u prosvjeti. Čitamo tako da je od 1987. do 2006. godine radila u osnovnim školama Kloštar Podravski i Petar Preradović u Pitomači te u srednjoj Stjepana Sulimanca također u Pitomači. 

Običan život, reklo bi se.

Sanader je imenovao povjerenicom za Pitomaču

Ni u političkoj se karijeri nije pretjerano isticala, osim po jednom detalju koji ćemo spomenuti kasnije. Četiri je godine, od 2005. do 2009., radila kao pročelnica u Virovitičko-podravskoj županiji, a u resoru su joj bili prosvjeta, kultura, sport, tehnička kultura i društvene djelatnosti. Paralelno joj je tekla znanstvena karijera - od 2007. do 2016. godine dekanica je virovitičke Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici.

Negdje u tom vremenu, točnije u studenom 2006. godine, vlada pod vodstvom Ive Sanadera imenuje je povjerenicom u Pitomači nakon raspuštanja tamošnjeg općinskog vijeća, no tek je Andrej Plenković u njoj ugledao veliki politički talent. Njezino ime, tako, nalazimo na popisu članova nečeg što se zove - nadamo se da ćete preživjeti čitanje - Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti. Na drugoj sjednici tog tijela monstruoznog naziva, održanoj lanjskog siječnja pod Plenkovićevim predsjedanjem, pozvala je javnost i struku da se aktivno uključe u javno savjetovanje. Javnost i struka možda nisu reagirali, ali bila je to još jedna prilika da je premijer zapazi, a to se ne propušta.

0,83 posto glasova na izborima

Dužni smo navesti i najavljeni detalj po kojem je Bedeković jednom odskočila u političkoj karijeri prije nego što je imenovana ministricom: na parlamentarnim izborima održanima u rujnu 2016. godine, na stranačkoj listi u četvrtoj izbornoj jedinici, od 60.380 glasova za HDZ-ovu listu, ona je dobila fascinantnih 507 glasova (0,83 posto) ili, ako vam je draže, uvjerljivo najmanje. Sljedeći na listi, Drago Šubarić, dobio je 676 glasova, a najviše - 11.162 - pripalo je Tomislavu Tolušiću koji je u aktualnoj rekonstrukciji otpao iz vlade.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara