Tko je Podolnjak - nekada se prezivao Jovanović, član Josipovićevog tima i pomagač Željke Markić

Tko je Podolnjak - nekada se prezivao Jovanović, član Josipovićevog tima i pomagač Željke Markić

Foto: Hina

NAKON što je Božo Petrov odbio poziv SDP-a da bude njihov kandidat za predsjednika Sabora i u ime MOST-a predložio Roberta Podolnjaka, on danas ipak nije prošao kao novi šef Sabora.

Budući da HDZ nije prihvatio njegovo imenovanje Podolnjak je odbio biti kandidat za šefa Sabora, a uskoro su SDP-ovci poručili kako je MOST time propustio priliku da ima jednu od najvažnijih uloga u državi.

A tko je zapravo Robert Podolnjak kojeg se povezuje i s ultradesničarskom strankom HRAST. Ovaj izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, rođen je 3. lipnja 1958. u Varaždinu. Zbog ratnih okolnosti 1992. mijenja prezime iz Jovanović u Podolnjak. Kako je sam kazao, promijenio je prezime jer je to bilo ratno vrijeme, supruga mu je bila trudna i nije htjela da njihovo dijete nosi prezime za koje su mnogi tada vezivali isključivo negativne konotacije.

Dugogodišnji tajnik grada Varaždina

Do 2005. godine bio je tajnik grada Varaždina u vrijeme dok je Ivan Čehok bio gradonačelnik. S tog mjesta odlazi nakon što je postao profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Podolnjak 2009. godine izlazi na izbore kao kandidat HSS-a za gradonačelnika Varaždina. Izbore gubi pa 2010. izlazi iz HSS-a.

Nakon toga se udružio s Ladislavom Ilčićem, danas predsjednikom ultrakonzervativne stranke Hrast, koji je 2011. bio kandidat za gradonačelnika Varaždina. Podolnjak ga je podržavao i bio nezavisni kandidat za njegova zamjenika. Izbore su izgubili i njihov se savez raspao. Hrast je pak danas u HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji.

Podolnjak kao dugogodišnji gradski vijećnik potom 2013. predstavlja svoju listu za varaždinsko Gradsko vijeće.

Za formiranje nezavisne liste, čiji je nositelj, umjesto kandidature za gradonačelnika odlučio se zato što ključne odluke donosi upravo Gradsko vijeće, naglasio je.

Bio je u timu Ive Josipovića

"Prvenstveno sam znanstvenik koji ima karijeru na Pravnom fakultetu i to mi je najvažnije. Ja nisam političar nego znanstvenik i vjerujem da će to građani respektirati. Biti gradonačelnik samo je dužnost koja predlaže odluke, ali ključne odluke donosi Gradsko vijeće. Želim jednu neprofesionalnu funkciju, želio bih biti predsjednik Gradskog vijeća", izjavio je tada Podolnjak.

Od 2013. - 2014. postaje član tima ustavnopravnih stručnjaka predsjednika Ive Josipovića koji izrađuju prijedlog izmjena Ustava.

Zatim ga 2014. Milijan Brkić ga napada da kao savjetnik predsjednika za ustavnopravna pitanja savjetuje i Željku Markić. Odbacujući te tvrdnje dr. Podolnjak ističe kako je više puta javno rekao da nije "savjetnik predsjednika Republike, već samo jedan od sedam članova njegove radne skupine za izradu novoga Ustava".

Također navodi da predsjednik Republike Josipović nema nikakve veze s njegovom potporom inicijativi "U ime obitelji" i da je toj inicijativi, ali i ostalim reformskim inicijativama, pomogao "naročito zbog njihovog nastojanja da se građanima omogući barem preferencijalno glasovanje za pojedine kandidate na listama, kao minimalan iskorak u reformi izbornog sustava".

Pomagao "U ime obitelji"

Dr. Podolnjak ističe da nije savjetnik Željke Markić, i da se s njom sreo "svega jednom" i to prije više od godine dana, nakon održane tribine o referendumu o braku.

"Nikada nismo razgovarali niti na bilo koji drugi način komunicirali o bilo kojoj temi pa teško da mogu biti njen savjetnik", dodaje.

"Kada je riječ o inicijativi "U ime obitelji" kontaktirao sam jedino s gospodinom Planinićem koji je molio da ocijenim ustavnopravnu utemeljenost referendumskog pitanja, ali sadržaj pitanja definirali su u organizacijskom odboru inicijative", navodi u priopćenju stručnjak za ustavno pravo dr. Robert Podolnjak.

Prate ga loši izborni rezultati

Ove godine Podolnjak postaje član MOST-a.

Kako god bilo Podolnjak je dosad osvojio podosta loše rezultate na svim izborima u kojima je sudjelovao.

Na lokalnim izborima 2009. kao HSS-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina dobio je 6,24 posto glasova.

Na lokalnim izborima 2013. kao kandidat za zamjenika gradonačelnika Varaždina Ladislavu Iličiću (HRAST) Podolnjak je dobio 7,86 posto glasova.

Na parlamentarnim izborima 2015. bio je nositelj liste MOST-a u 3. izbornoj jedinici i osvojio 7,90 posto glasova što je ujedno najlošiji rezultat MOST-a u svih 10 izbornih jedinica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara