Tko je Stephen Paddock, čovjek odgovoran za najveći masakr u novijoj povijesti SAD-a?

Tko je Stephen Paddock, čovjek odgovoran za najveći masakr u novijoj povijesti SAD-a?

Foto: Gulliver Getty

U NAPADU automatskim oružjem na posjetitelje country festivala koji se održavao pred hotelom i casinom Mandalay Bay u Las Vegasu ubijeno je najmanje 50 ljudi, a ranjeno ih je više od 400. Te brojke čine masakr u Las Vegasu najsmrtonosnijim napadom vatrenim oružjem na civile u novijoj povijesti SAD-a.

Ubojica odgovoran za krvoproliće u Las Vegasu je 64-godišnji Stephen Paddock.

>> 64-godišnji bijelac pobio 50 ljudi, policija masakr "ne smatra terorizmom"

>> Pokolj u Las Vegasu je najsmrtonosniji u povijesti SAD-a


>> IZ MINUTE U MINUTU Preko 50 mrtvih i 200 ranjenih u Las Vegasu, objavljeno tko je ubojica, locirali su njegovu partnericu


ISIS-ov čovjek?

Islamska država preuzela je na društvenim mrežama odgovornost za napad u Las Vegasu, javlja AFP.

Džihadistička propagandna agencija Amaq tvrdi kako je Paddock njihov vojnik te da je preobraćen na islam prije nekoliko mjeseci.


Ubio se prije upada policije


Strani mediji javljali su kako je policija ubila Paddocka u hotelskoj sobi iz koje je pucao po posjetiteljima festivala.

Međutim, zamjenik šerifa lasvegaške policije Kevin McMahill izjavio je kako je još uvijek nejasno je li se Paddock sam ubio ili ga je ubila policija, javlja CNN.

Šerif Lombardo izjavio je kako policija vjeruje da se Paddock sam ubio prije upada policije u njegovu hotelsku sobu.

Šerif kaže kako se Paddock prijavio u hotelsku sobu još prošli četvrtak.

Ne tretira se kao teroristički napad

64-godišnji bijelac Stephen Paddock je stanovnik Mesquitea u saveznoj državni Nevadi, u kojoj se nalazi i Las Vegas. Paddock je po posjetiteljima festivala pucao s 32. kata hotela Mandalay Bay.

Prije toga je s prekidima živio u Renou, od 2011. do 2016., javlja Telegraph. Također, neko je vrijeme stanovao i u Melbourneu na Floridi, od 2013. do 2015. Osim toga, stanovao je i u Hendersonu u Nevadi te još nekoliko lokacija od 1990.

Policijski šerif u Las Vegasu kazao je da Paddock, koliko je poznato organima reda, nema veza s terorističkim organizacijama, a pokolj u Vegasu ne tretiraju kao teroristički napad.

Šerif okruga Clark, Joe Lombardo, rekao je da se radilo o napadu "usamljenog vuka".

Najmanje deset komada vatrenog oružja

U sobi iz koje je Paddock pucao nađeno je najmanje deset komada vatrenog oružja.

"Ovo je dan, za kojega bih poželio da ga nikad nisam vidio. Ovo što sam danas vidio je nešto najgore što sam ikad vidio.", rekao je zamjenik šerifa Kevin McMahill.

Policija pretražuje Paddockovu kuću, a njegovu cimericu Marilou Danley locirali su nakon višesatne potrage.

NBC javlja kako je Paddock imao pilotsku dozvolu. Posljednji put je tražio izdavanje dozvole u 2010. godini.

Nema dosje

Policija javlja kako Paddock nema kriminalni dosje.

"Ne znamo još puno o Paddocku. Živi u našem gradu, ali još nije bilo nikakvog policijskog kontakta s njim", rekao je Quinn Averett, glasnogovornik policije u Mesquiteu.

Dosad, kako navode, nije bilo prijavljenih poziva policiji zbog Paddocka, kao ni uhićenja. Čak nema zabilježenog ni policijskog zaustavljanja u prometu.

Mesquite je gradić s 20 tisuća stanovnika, većinom umirovljenika i golfera. Ima tri velika kasina, a dogodi se otprilike jedno umorstvo godišnje, kaže Averett.

Paddockov brat je šokiran

Brat ubojice, Eric Paddock, za WOFL-Channel 35 je kazao da je cijela obitelj "potpuno zatečena" događajima u Las Vegasu.

"Nismo imali pojma da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Ne mogu ni zamisliti ovakvu strahotu... Ne razumijemo što se dogodilo", kazao je ubojičin brat te dodao da će kasnije dodatno komentirati cijelu situaciju.


Više detalja čim ih saznamo

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara