Tko je Tolušićeva nasljednica? Govorila je kao Željka Markić

Tko je Tolušićeva nasljednica? Govorila je kao Željka Markić
Foto: FaH

"PRAVNICI su me krivo savjetovali!", branila se Marija Vučković kada ju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo u studenom 2013. godine u iznosu od 4 tisuće kuna. Naime, Marija Vučković tada je obnašala funkciju predsjednice Nadzornog odbora tvrtke Komunalno održavanje d.o.o. iz Ploča, a bila je, u isto vrijeme, i zamjenica župana te članica Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče.

Uzori su joj Tuđman i Thatcher

U rekonstrukciji vlade taj dio biografije, nakon što je otišao niz ministara opterećenih aferama i koji imaju procese pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, činio bi se otegotnim. No ne i za premijera Andreja Plenkovića koji ju je jučer odlučio imenovati novom ministricom poljoprivrede umjesto Tomislava Tolušića. 

Vučković je političarka koja uzore nalazi u Franji Tuđmanu te Margaret Thatcher. Oporba na krajnjem jugu optuživala ju je za kadroviranje HDZ-ovaca i obitelji te netransparentnost u poslovanju, no Vučković im je odgovarala naglašavajući svoj konzervativni odgoj.

Često je branila stranačke kolege u aferama, tvrdeći da se oni ne mogu optuživati samo zato jer su - hadezeovci. Građani na jugu Hrvatske nakon što je četiri godine bila zamjenica župana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji javno su se pitali što je ona uopće radila u te četiri godine. "Sjajan posao", odgovarao bi im Branko Bačić.  

No krenimo redom.

Marija Vučković dolazi iz Ploča, iz Dubrovačko-neretvanske županije, a rođena je u srpnju 1974. godine. Otac Marije Vučković je danas pokojni Luka Šiljeg, koji je ostao upoznat kao jedan od osnivača HDZ-a u dolini Neretve, te je devedesetih, obnašao funkciju dožupana. Istu funkciju obnašat će njegova kćer, godinama kasnije. Šiljeg je bio i  povjerenik Vlade RH nakon raspuštanja Županijske skupštine 1998. godine uslijed krize s aferom Dubrovačka banka pa je njegova kćer Marija ušla u HDZ s dobrom startnom pozicijom.

 Nakon osnovne i srednje škole u Pločama, odlazi i u Zagreb na Ekonomski fakultet gdje stječe zvanje magistra znanosti iz područja međunarodne ekonomije. Radila je u Luci Ploče, a u svojoj biografiji ima i kratko iskustvo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Što je radila četiri godine u županiji?

Šira javnost, posebno ona na jugu Hrvatske, upoznala ju je kao zamjenicu župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića. Odnosno, bilo bi bolje reći, nije je upoznala.

"Što je to Marija Vučković napravila u četiri godine mandata u županiji, odnosno tko je uopće Marija Vučković? Zamjenica župana ima mnogo sreće. Naime, na svakim izborima mora biti i određen postotak žena pa tako Vučković ide i na sljedeće izbore bez imalo muke, truda i rada, a za ovakav način obavljanja posla dobiva i bruto plaću od gotovo 27 tisuća kuna", pisao je lokalni Du list inače skloniji desnoj političkoj opciji, krajem 2013. godine, odnosno nakon njenog prvog mandata kao Dobroslavićeve zamjenice.

Kao i Markić pričala o ideologizaciji školstva, ali i o Bleiburgu

Iz tog razdoblja zaista o Vučković nema puno podataka, osim kada je najavila tužbu protiv vijećnika koji je javno optužio njenog supruga da vozi službeni automobil županije. No unatoč neprepoznatljivosti, HDZ-ovac Branko Bačić hvalio je javno njen rad te ju je predložio i za drugi mandat zamjenice u županiji. Nakon županije, seli u Zagreb, gdje je 2015. godine imenovana zamjenicom ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. Na kraju se, od veljače 2017. godine, skrasila u Tolušićevom ministarstvu kao državna tajnica.  

Što se tiče političkih stavova, iz njenih rijetkih političkih nastupa jasno je kako su joj životni politički uzori Franjo Tuđman i Margaret Thacher. Baš kao i Željka Markić i njena udruga, optuživala je vladu Zorana Milanovića da žele "ideologizirati školstvo" te se javno zalagala da sabor i dalje bude pokrovitelj obljetnice u Bleiburgu. Vučković je uvijek branila svoje stranačke kolege od afera.  

Karamarko je volio reći "dragi prijatelji", ali i Vučković

"Ne možete nam više suditi samo zato što smo u HDZ-u", jedna od izjava Vučković. Isto tako, kao što smo napomenuli prije, osim Tuđmana uzor joj je Thacher, no zanimljivo je zašto.

"Dragi prijatelji, ne znam jeste li ikad čuli za glasoviti govor velike prijateljice Hrvatske, Margaret Thatcher, 'The Lady is not for turning.' Kad su je navodili da promijeni gospodarsku politiku, u čiju opravdanost sad ne ulazim, odgovorila je 'The lady is not for turning.' E, pa 'HDZ is not for turning.' Mi ne uzmičemo", govorila je Vučković hvaleći HDZ.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević često kritizira Vučković, za koju tvrdi da se kao državna tajnica Ministarstva poljoprivrede često uplitala u lokalnu politiku. Isto tako zamjerao joj je nedostatak osude njenih stranačkih kolega kada je postojala sumnja u nezakonitosti, kao i netransparentnost u njenom radu.  

Zamjerila političkom oponentu majicu s Che Guevarom

"Gospođo Vučković, svaki građanin Republike Hrvatske Vas plaća da se bavite problematikom poljoprivrede, da rješavate probleme ribara, da pomognete poljoprivrednicima u Neretvi i poljoprivrednicima u posrnuloj Slavoniji, da zaštitite i zastupate građane Hrvatske. Ali naravno, Vi se ponašate kao da ste plaćeni da budete lokalni HDZ-ov destruktor svega što nema to obilježje. Međutim, ne radite to vi radi Hrvatske, niti radi HDZ-a. Vi to radite samo za sebe jer ste vi unutar skupa onih političara koji ne žive i rade za narod, nego koji žive od naroda", dio je poznatog otvorenog pisma koji je gradonačelnik Ploča uputio tada državnoj tajnici. Tada je spomenuo i sporna zapošljavanja članova njene obitelji. Vučković je tada odbila sve optužbe gradonačelnika Ploča kojem je u dužem nabrajanju zamjerila i to što nosi majicu Che Guevare.

"Broj promaknuća i poslova koje su članovi moje obitelji odbili zbog mog posla veći je nego što je broj poslova, ugovora i naknada koje su gospoda iz gradonačelnikovog kruga koji mu pomažu u pisanju ovih nervoznih uradaka dobili od grada i države. A to je jako, jako puno", stoji u dijelu odgovora Vučković.

Potpora Bačića i Šuice

Kako doznajemo, Vučković je u ovom izboru imala veliku podršku europarlamentarke Dubravke Šuice, koja je i dalje u sjajnim odnosima s Plenkovićem, ali i Branka Bačića, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a.

Iz imovinske kartice vidljivo je kako Vučković ima stan u Pločama te voćnjak u Opuzenu. Opterećena je trima kreditima i to u Wüstenrotu od 57 tisuća eura, OTP banci od 225 tisuća kuna, te Privrednoj banci Zagreb od 60 tisuća kuna. Posjeduje Renault Clio iz 2002. godine te dionice Luke Ploče, Hrvatskog telekoma i Atlantske plovidbe.

Prijavila je i štednju od svega 4 tisuće kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara