Tko je u konačnici sramotan? Ponuda Mol-a ili oni koji su prodali dionice?

Tko je u konačnici sramotan? Ponuda Mol-a ili oni koji su prodali dionice?

ISTEKAO je posljednji rok javne ponude Mol-a kojim preuzimaju dionice Ine i trenutno je Mol u vlasništvu 44,3 posto dionica što će nakon obrade još porasti.

44,3 posto Ine zasigurno u džepu Mol-a

Prema posljednjim podacima objavljenim na internetskim stranicama Središnje depozitarne agencije predano je ukupno 1.935.789 zahtjeva za prodaju dionica Mol-u što je 19,3 posto ukupnih dionica Ine, ali i 64,2 posto dionica Ine na koje se Mol-ova ponuda odnosila. I prije ponude Mol je bio 25-postotni vlasnik Ine dok će nakon ponude minimalno posjedovati 44,3 posto zahvaljujući posljednjem preokretu, odnosno lavini prodaje dionica po, kako su to vlasnici dionica Ine nazivali, sramotno niskoj cijeni.

Nisu dionice za svakoga!

Kojim smjerom ide investicijska ekonomija dostupna građanima Hrvatske kada je većina "ulagača" slobodna dizati kredite za kupnju dionica popularnih tvrtki koje prodaju tek onda kada "zagusti" ili kada to učini njihov susjed. Na kraju se možemo upitati tko je tu sramotan? Ponuda ili... Ukupna vrijednost dionica koje su predane u ruke Mol-a je 5,4 milijarde kuna jer je ponuda iznosila 2.800 kuna po dionici.

Poznato je poslovanje s dionicama HT-a kada su redovi za prenapuhanu dionicu bili dugi stotine metara ne bi li u konačnici svi bili razočarani. Naravno, i tada je otkrivena "topla voda" - nema zarade preko noći na legalan način. Podsjetimo, kada je cijena dionice HT-a počela padati, dionice su u strahu bile prodavane upravo onim kupcima koji su tada bili svjesni da se kupuje kada pada, a prodaje kada raste. Opet, laka zarada za "velike igrače" kakva se ponovila i u slučaju Ina - Mol.

Najprije ponuda Mol-a sramotna, sada je spasonosna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su pokazali svoje mišljenje o ponudi Mola od 2.800 kuna po dionici samim podacima u SDA koji su bili porazni i sve se činilo gotovo. Čak je i Mol bio svjestan tvrdoglavosti te nije želio mijenjati ponudu, a možda je su u Molu-u znali nešto što mali dioničari nisu. Financijska kriza traje već neko vrijeme, ali Fond hrvatskih branitelja želio prodao je dionice u posljednji tren što je, možemo reći, obezglavilo male dioničare koji su učinili isto. Vlasnik sedam posto dionica Ine, Josip Glavaš koji je čelnik Erste Investa, savjetovao je Upravnom odboru prodaju dionica Ine po cijeni od 2.800 kuna. Najavu Glavaša je nakon sastanka potvrdila i potpredsjednica Vlade i predsjednica Upravnog odbora Jadranka Kosor:

"Fond branitelja odlučio je prodati sve svoje dionice Ine Molu. Odlučili smo to na temelju projekcija kretanja cijena dionica koje je Upravnom odboru iznio predsjednik Uprave Erste Investa i fond menadžer braniteljskog fonda Josip Glavaš".

Veliki ne gube ništa, ali narod da!

Gubitak malih dioničara neusporediv je s gubitkom koji će osjetiti osobe poput Josipa Glavaša ili Josipa Galinca koji je također savjetovao prodaju dionica Ine Mol-u. Koliko neobično trgovanje dionicama može biti potvrđuje i trgovanje 2. listopada na ZSE kada je 2.221 dionica Ine promijenila vlasnika po cijeni od 2.674 kune što je 126 kuna manje od cijene koju je nudio Mol.

Tog dana na temelju prodaje 2.221 dionice "u vjetar" bačena zarada od 280 tisuća kuna. Konačan broj dionica koje pripadaju Mol-u bit će objavljen u četvrtak 9. listopada dok će dioničari biti isplaćeni do petka 17. listopada. Nakon HT-a, nadajmo se da je ovo posljednja lekcija iz koje su mali dioničari nešto naučili - ili se kloniti trgovine dionicama ili malo više razmišljati.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara